Един зимен сезон и нови, на пръв поглед гумени стелки се превръщат в сив "парцал", който, колкото и да го мием, си остава мръсен. Уви, шампоан за кола или четка няма да помогнат тук, защото меката гума, от която е направена стелката, абсорбира мръсотия и прах, губейки този много черен цвят. А много водачи искат да управляват чиста кола, а ако говорим за професионални шофьори, това вече е задължение.

Нека започнем с най-скъпите - 3D стелки, които на пръв поглед изглеждат идеално: мръсотията се натрупва в нишите, а краката са чисти. На практика обаче този вид стелки имат и недостатъци. Таксиметровите шофьори отбелязват, че стелката на шофьора се износва само за месец и половина. Вторият вариант е класическо гумено корито. То служи много по-дълго, но и то има своите недостатъци.

Веднага ще кажем, че е невъзможно гумени стелки да се третират с лакове и силиконови спрейове, защото стават много хлъзгави. Просто си представете ако човек, който се качва в кола, за момент загуби опорна точка - няма да се размине само със скъсани панталони.

Как обаче да върнете цвета и блясъка на стелките?

Попитахме таксиметрови шофьори. Целият трик, както винаги, се крие в избора на автохимия. Става дума за специални шампоани за гума, които не са скъпи и се продават в специализираните магазини. Между другото, с този вид шампоан, могат да се измият и автомобилните гуми, преди прибирането им в гаража след сезонен демонтаж. Така ще се запазят по-дълго.

Източник: Automedia