"Никъде, никога и пред никого не съм се представял като детски писател, нито съм казал, че "Да пробудиш драконче“ е детска книга. Това, че някой е решил, че може да я представи пред деца – да, учудих се. Казах добре, от 8. клас нататък би могло", това пише във фейсбука си Николай Телаллов, авторът на книгата "Да пробудиш драконче“, която предизвика скандал, след като родители на деца в 4 и 5 клас сигнализираха, че произведението, съдържащо неценцурни изрази, е било четено в клас.  

Не е даже и юношеска книга. Героят ми в нея е 27-годишен. Аз тогава бях на 29. И съответно писах за своята възрастова група - плюс-минус. Вече след издаването се оказа, че романът се харесва и на доста по-млади от мен. Не го очаквах. Но беше приятно", пояснява той.

Вулгарен текст в книжка за деца възмути родители

Телаллов заяви, че е изненадан от разразилата се полемика около книгата, която е написана още в далечната 1996 г. и до момента не е имало коментари, че тя съдържа цинични изрази.

"До момента отзивите от "Да пробудиш драконче“ са били, че е много наивна, че е нереалистично романтична, че съм си правел гаргара с историята и митологията, че не може да има такива взаимоотношения между хора, че е написана на разговорен език. Сега за първи път ме обвиниха, че книгата е цинична, че и порнографска, от което аз съм страшно изненадан. Споменати са две думи, които постоянно се използват във филмите, които нямат възрастово ограничение“, посочи Телаллов пред "Фокус".

От 2022 г. книгата е представяна в училища в Плевен, в Кърджалийско в рамките на инициативата "Разказвачът на приказки“, обясни Теллалов.

"Там очаквах все пак среща с деца 7. или 8. клас. Не знам по коя преценка бяха решили, че книгата ми е подходяща за 5. клас. Аз останах изненадан, че децата в 5. клас се оказаха много по-умни същества, имаха много смислени, много адекватни, много умни въпроси“, коментира писателят.

Теллалов казва още, че издателят на "Разказвачът на приказки" му е предложил да участва в обиколки на училища, за да представи книгата си. Последната обиколка е била през ноември 2002 г. в град Габрово. 

Той определи ситуацията като "нелепа" и "досадна". 

"Вижте, не върви обсъждане на моята книга и въздействието й върху деца. Става дума за нечии странни фантазии на тема какво си мислят някои, че пише в книгата ми. И я хулят. И ми обещават да ме изгорят жив върху клада от книгите ми - да, наистина така пишат. Но никой от тези мои критици не я е чел. Съгласете се, това е странно", пише авторът. 

След разразилата се полемика вчера от МОН обявиха, че не са одобрявали включването на "Да пробудиш драконче" в инициативата "Разказвачът на приказки". 

МОН изтегля детската книга с вулгарно съдържание