Родители от цялата страна възразиха срещу книга, представяна на техните деца. Книгата на писателя Николай Теллалов "Да пробудиш драконче" е определяна от повечето като вулгарна.

„Внимание! Представям ви Николай Телалов и книгата му "Да пробудим драконче". Презентира се пред деца в 4 и 5 клас. Имам много какво да кажа, но коментарите ги оставям на вас. Мен ме мъчи само един въпрос. Не дали, а колко точно вредна за децата е образователната система в момента. Ще добавя, че това са евроатлантически ценности, да не се чудите, какво е наложило такъв парцал да стъпи в училище!,“ пише майка.

Вулгарен текст в книжка за деца възмути родители

Произведението е с еротични елементи и не е включено в учебната програма. То е част от инициативата за насърчаване на четенето „Разказвачът на приказки“, която влиза и в училищата. Самите автори на книги четат откъси от книгите си, а след това, ако децата поискат, могат да си ги закупят.

„После да не се чудите от къде ви е дошло! "Разказвачът на приказки" - Константин-Кирил Иванов. Или заверата с Николай Теллалов, разпродаващ книгата "Да пробудиш драконче" в училищата в страната (Хасково, Свиленград и др.) на деца от 2-3-4-5 клас със скандално вулгарен текст! Ако вкараме улицата в училищата, за какво ни е училище? Асоциациите сами говорят за някои интереси! Питам: Има ли злоупотреба с влияние, когато деца са подканвани да закупуват книга на стойност от 15 лв? Как е представено произведението пред родителие и кой, по дяволите, е чел материала от РУО в Хасково?,“ написа Милена Налбантова в социалната мрежа.

Множество публикации се появиха по темата, а четивото съвсем не се хареса на родителите.

„Инспекторатът твърдял, че се е доверил, защото била сред топ 10 на детски фентъзита. Кой определя тази класация? А Разказвачът твърдял, че има родители, които харесват, така че нехаресалите я, не са такъв фактор, щом има харесали я. Никой не говори дали книгата е уместна, а дали я харесват, или не. Извъртяха го на "по вкус и цвет таварищи нет.," написа Kremena Stanilova.

„Възмутително съдържание, което се подразбира и от няколкото изречения. Защо училището не знае предварително какво съдържание ще представи автора, на каква база е поканен точно той, точно с тази книга? Ами издателството, няма ли цензура над текста. Хора във фейсбук се блокират за няма и нищо. Сега ще се търсят много виновни, но това няма да реши проблема,“ пише Nataliya Borisova Hauser.

От МОН вече предприеха мерки.

Министерството на образованието и науката не одобрява и не е одобрявало включването на произведения в инициативата „Разказвачът на приказки“. Инициативата е подкрепена принципно с писмо, изпратено през 2020 г. В него изрично е посочено, че отговорността за подбора на автори и текстове е на организаторите на националната инициатива за насърчаване на четенето. Това се посочва в позиция на ведомството.

Писмото от МОН е изпратено до РУО с указания за спазване на противоепидемичните мерки по време на пандемията от COVID-19 при провеждането на четенията.

Самата инициатива е предложена на МОН от партньорска организация (Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“). Тя е подкрепена като изпълнение на приетата от МС Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014 – 2020) , която извежда политиките за четене като ключови за повишаване на грамотността на нацията.

Въпреки че дейностите по Стратегията са приключили, някои от инициативите продължават да се реализират като добри практики и след това.

Организаторите обаче не са търсили подкрепа от МОН, нито са представяли списък с избрани автори и произведения, които възнамеряват да четат в училища, както е станало, когато са представили инициативата си през учебната 2021-2022 г.

След проведен разговор с организаторите на "Разказвачът на приказки" книгата на Николай Теллалов ще бъде изтеглена от инициативата, се посочва в становището на МОН.