Бившият ръководител на литовското външно министерство, сега посланик на страната в Швеция Линас Линкявичюс публикува публикация в социалните мрежи, в която намекна за подготовка на нападение срещу Кримския мост. Първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски коментира ситуацията в отговор.

В акаунта на Линкявичюс се появи колаж, изобразяващ моста и изстрелване на ракета.

Колажът е придружен от двусмислено твърдение.

 

 „Ако някой все още не е имал възможност да се снима на Кримския мост, все още има време“, написа посланикът.

Руският посланик отговори на този коментар, като каза, че всички поддръжници на подобно развитие ще съжаляват за решението си.

„Изглежда, че прословутият туит на Радослав Сикорски за саботажа на „Северен поток“, който той по-късно страхливо изтри, вдъхновява раболепните балтийски американски болонки“, остави той остър коментар.

Полянски също така заяви, че „сега те лаят яростно, но ще хленчат жално по-късно, когато дойде денят на страшния съд, и ще съжаляват за всички подобни грешки“.

Говорейки за туита на Сикорски, руският посланик припомни как тогавашният ръководител на полското външно министерство обяви участието на САЩ в подкопаването на международните газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“.

Да припомним, че тогава Сикорски буквално написа: „Малко нещо, но е хубаво“ и прикачи кадри от инцидента. И след това благодари на американските власти с лаконичното „благодаря, САЩ“.

Кримският мост е бил атакуван повече от веднъж; през октомври 2022 г., когато камион се взриви на него и уби трима души, един от последните - на 17 юли миналата година атака срещу укреплението беше предприета от два БПЛА на украинските въоръжени сили. Сили. Тогава експлозията повреди пътната част на моста, той беше открит след ремонт през октомври миналата година.

А не толкова отдавна, в началото на април, британският The Guardian, позовавайки се на служители от Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, заяви , че ведомството ще атакува отново моста и такъв опит може да се случи през първата половина на от тази година.