Интересно решение смята да предложи Община Бургас на най-големия и стар университет в България – СУ „Св.Климент Охридски“ за филиала в морския град, където от септември ще се обучават студентите от най-малко два факултета, научи Флагман.бг.

В последните месеци от администрацията усилено търсят подходящи учебни бази за ВУЗ-а. За богословите е осигурено място в Дома на Нефтохимика и Неделното училище – срещу Бургаския свободен университет.

А за другия факултет – по „Музикално и танцово изкуство“, където ще се извършва прием за бакалавърски програми по 4 дисциплини, се водят преговори с Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за Конгресния център.

Добрата новина обаче е, че интересът към Бургас е сериозен и тук може да стъпят още два факултета, заради което от Общината направиха пълен анализ на собствените си обекти и намериха любопитно решение.

Идеята е на СУ „Св.Климент Охридски“ да бъдат предоставени две заведения в сърцето на Морската градина – бившата дискотека „Планета“ и кръчмата „Кралско село“(известна още като „Бургаски вечери“, б.а.“). Те се стопанисват от „Благоустройствени строежи“ и от доста време са без наематели.

„Планета“ и „Кралско село“ остават в периферията и на този етап интерес към тях липсва, а и са твърде близо до жилищни сгради и създаваха притеснения за живеещите в района на Турското консулство, посочва Флагман.бг.

Заради това от Общината обмислят да ги предоставят на Софийския университет. От една страна с това ще се обогати градския фолклор, но от друга е гениално решение, защото няма друг ВУЗ с подобна база в България – в най-красивата част на града, на метри от плажа и всички забележителности. 

А и може би за пръв път в страната бивша чалготека ще стане университет, а не обратно, каквито примери вече има.

И двата обекта са перфектни за учебна база, с подходящи условие и за лекции навън. В „Кралско село“ дори има потенциал за няколко зали.

„Кралско село“ или „Бургаски вечери“, както е позната кръчмата дълги години се стопанисваше от бившия бос на СИК за региона Димитър Вергиев, който по-късно се отдаде на науката и в момента е професор, д-р и университетски преподавател в София. Димитър Вергиев бе наел заведението още по времето на Йоан Костадинов. През 2019 година той продаде фирмата, заведението бе преименувано и известно време работеше много добре, но заради ковид пандемията пусна кепенци и след това така и не отвори.

За бившата дискотека „Плаза“, която за последно бе „Планета“, се изредиха няколко ентусиасти. Сред тях бе столичният бизнесмен Николай Гешев, попфолк певеца Константин и бургаският строителен предприемач Диян Дачев, който има интереси и в развлекателния бизнес. Нито един от тях обаче не успя да развие устойчив модел и дискотеката постепенно замря.