Министърът на образованието Николай Денков ще подпише заповед за удължаване на междусрочната ваканция. Така със съботите и неделите ще се почива девет дни. Такова беше предложението и на училищни директори и на синдикати в образованието.

А гимназистите няма да излизат онлайн, както предложиха от Синдиката на българските учители, защото според Денков няма основания за това.

Междусрочната ваканция няма да бъде само един ден, 1 февруари, както е по график, а ще стане от 31 януари до 4 февруари. Повечето дни се дават заради натрупаната умора при учители и ученици и за да се преодолее пика на ковид- вълната.

Според министър Денков обаче няма необходимост за онлайн обучение на гимназистите. Той каза, че само 3,6 % от учителите и 2,58 % от учениците са карантинирани, информира БНТ. А ако има проблеми, те трябва да се решават локално.

"Няма никаква причина на национално ниво да затваряме каквото и да било в момента. И да повтаряме грешките от миналата година, при които училища без нито един заразен учител, без нито един заразен ученик да бъдат затваряни, защото на други места има проблеми", каза Денков.
Министър Денков уточни и че не е задължително учениците, които се обучават онлайн да бъдат изпитани на място в училище за оформяне на срочните оценки - това било само препоръка, а не заповед. Той представи и приоритетите в образованието за 2022 година. След тях увеличаване на учителските заплати до 25% над средната за страната, повишаване стандарта на издръжка на училищата, повече извънкласни дейности и без такси в детските градини за децата над три години.