Над 700 000 ученици ще прекрачат днес прага на 2 349 училища. В тях ще ги посрещнат над 70 000 учители.

57 000 са първокласниците тази година.

Това съобщиха от Министерството на образованието.

На едносменен режим са 90% от училищата в България.

Около 116 образователни институции - детски градини и училища, ще бъдат основно ремонтирани или разширени.

В 43 държави 30 хиляди български деца ще се учат в неделни училища и две български държавни училища.

Днес много училища обявиха инициативи в подкрепа на Царево заради щетите от наводнението, а именно учениците да не носят цветя на първия учебен ден, а да оставят парична сума в специална кутия.

Полицията също е на крак за първия учебен ден. Общо 13 000 души от "Охранителна полиция" ще са разположени навсякъде около училищата и детските градини с включени светлинни сигнализации, за да бъдат забелязани по-лесно и в поздрав за учениците.

Проверени над 6 700 училища и детски градини в страната в последните две седмици. Проведени са и срещи с директорите на учебните заведения, свързани с мерки за повишаване на сигурността на учениците и децата до достъпа им в училище.

Планира се при първия учебен ден да се извършват проверки в питейни заведения. Заведенията и магазините около училищата също ще бъдат подложени на проверка, за да не продават алкохол и цигари на учениците.

Предвижда се да се проведе среща тип беседа и с родителите на децата, за да се обясни как подрастващите да пресичат правилно.

В седмиците преди 15 септември бяха пребоядисани голяма част от пешеходните пътеки в близост до учебни заведения. Направен беше и мониторинг на светофарните уредби, изкуствените препятствия и състоянието на осветлението.

Най-честите нарушения на 15 септември е, че шофьорите не паркират правилно.

Министерството на труда и социалната политика отпуска еднократна помощ за първи, втори, трети, четвърти и осми клас по 300 лева. 

Дигитализацията на българското образование продължава. За облекчение на учениците и родителите хартиените учебници от I до VII клас ще бъдат достъпни в PDF формат и ще могат да се ползват в платформата „Дигитална раница“ още от първия учебен ден.

Медицинската бележка за учениците става електронна още от тази учебна година, за да се предотвратят честите злоупотреби. Досега учениците задължително носеха в училище хартиена медицинска бележка при отсъствие от часовете по болест.

Новости има и около изпитите от националното външно оценяване в IV, VII и X клас. В края на новата учебна година учениците, които не са успели да ги положат поради медицински или друг сериозен проблем, ще имат право да го направят на допълнителна дата по съответния предмет.

Къде ще бъде властта?

На 15 септември, петък, от 10:00 ч., президентът Румен Радев ще посети село Кочан, община Сатовча, където ще вземе участие в празничната програма по откриването на първия учебен ден и отбелязването на 50-а годишнина на СУ „Христо Смирненски“. Държавният глава ще произнесе слово и ще връчи плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на директора на учебното заведение.

Премиерът акад. Николай Денков ще открие новата учебна година в две училища – Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ в София и ОУ „Васил Левски“ в село Караджово, област Пловдив.

В 9,00 ч министър-председателят ще отправи приветствие към учениците, учителите и родителите в рамките на тържеството в НПМГ, чийто възпитаник е и той самият.

В 12,00 ч премиерът ще празнува първия учебен ден заедно с учениците в ОУ „Васил Левски“ в село Караджово, област Пловдив.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на новата учебна година в три столични училища.

В 9 ч. тя ще бъде на церемонията в 40 СУ „Луи Пастьор“ в Люлин. В 10 ч. кметът ще бъде в 63 СУ „Христо Ботев“ в кв.“Требич“, а в 12 ч. – ЧОУ „Питагор“.

Екипът на GlasNews.bg честити първия учебен ден на всички ученици, студенти, както и на техните родители! Бъдете дръзновени и любопитни за нови знания. На добър час!

Раницата – да не надвишава 10% от теглото на детето