Преди седмица се появи информация, която леко шокира обществото - целият 12 А клас от ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ в град Карлово е скъсан на Държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Информацията идва от възмутени и ядосани родители. Те посочват, че изпитът е втора матура по специален предмет и нито един от тийнейджърите не е успял да я вземе. Родителите хвърлиха обвинение срещу един от учителите в гимназията - инж. Николай Колев. Техните питания са следните: На какво основание е вземал заплата, за да си свърши работата, да научи и да подготви учениците. Но действително учителят ли е виновен за установените ниски резултати на учениците?

Родителите са сезирали Министерството на образованието и съответно Регионалния инспекторат по казуса - проверка вече е имало, научи GlasNews.bg. Екипът ни се свърза с ръководството на учебното заведение - смятаме, че е важно всички гледни точки да бъдат чути.

Пред GlasNews.bg първи коментар по темата даде инж. Нонка Рабаджийска, която е заместник директор по учебната дейност. От нея разбираме, че проведената матура е по национална изпитна програма и включва комплексни въпроси. Националните изпитни програми са обявени още в началото на учебната година - те са публични за всеки. Темите са 18 на брой, а от тях се избира само една на лотариен принцип. Падналата се тема се разпечатва и се предоставя на всеки ученик, както и критериите.

Става ясно още, че 7 от учащите не са допуснати до Държавния изпит за придобиване на професионална квалификация - те са имали поправителни изпити. 8 от явилите се ученици не са взели изпита успешно.

"За мен учениците са подценили изпита. Комисията също беше учудена от резултатите, тъй като учениците са имали разработки в тетрадките - много зависи колко е бил принципен даден ученик и как се е подготвил за въпросния изпит. Нашите деца са практици. На изпита по практика, който се проведе дни след това, всички допуснати са с положителни оценки." споделя инж. Нонка Рабаджийска.

Редно ли е родителите да обвиняват г-н Колев и той ли е виновен за това, че учениците са скъсани на държавния изпит? Според инж. Рабаджийска, хвърлените обвинение към колегата й са на лична основа. "Разбирам родителите - те си защитават децата. Съгласна съм с това, че приемът на някои от учениците във висше учебно заведение ще бъде под въпрос, но самите зрелостници трябва да бъдат отговорни. Няма фуния, с която да наливаме знания.".

На 26-ти август скъсаните ученици на изпита ще имат възможност да се явят на поправителна сесия, а от ръководството на гимназията се надяват този път да се похвалят с добри резултати. 

"От училището можем да предложим, ако някой реши, че иска да ползва консултация от колегите - те си имат часове за консултации и няма никакъв проблем да се обсъдят нещата. Пак казвам, че темите са 18 - не са много, не са и малко, трябва да се положат усилия!"., категорична е зам.-директорката на ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“.