Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева беше удостоена с отличието „Почетен знак на град Пловдив“. Това се случи с решение на общинските съветници в града. 

В решението е записано още, че освен нея, това отличие се присъжда и на  ректорите на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева, на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак и на УХТ проф. д-р инж. Пламен Моллов.

В мотивите се подчертава, че четиримата ректори са приели за лична месия да помагат на Пловдив не само в посока високото качество на образованието, което предлагат управляваните от тях висши учебни заведения, но и през техните мандати са превънали универстетите в активен партньор на местното самоуправление. Посочва се още, че четиримата ректори са участвали в редица важни проекти и стратегически решения за Пловдив и че здравната стратегия на Община Пловдив за 2021-2030 година е разработена и приета именно с помощта на Медицински университет-Пловдив.

Отличието „Почетен знак на град Пловдив“ е и заради значителния им принос и заслуги в областта на образованието и науката и по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Четиримата ректори отдавна са приели за лична мисия да помагат на своя град не само в посока високото качество на образование, което предлагат управляваните от тях университети, привличайки хиляди студенти да се обучават в Пловдив. През техните мандати като ректори Медицински университет - Пловдив, Аграрен университет, Академията за танцово, музикално и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“  и Университетът по хранителни технологии се превърнаха в активен партньор на местното самоуправление, включвайки своя експертен потенциал в проекти, които имат добавена стойност за Пловдив.