Преди около месец Glas.bg ви разказа за пазара за булки в Бачковския манастир, където ромите се събират веднъж в годината. Там се уговарят доста сватби, а парите играят твърде важна роля в кандардисването. 10 000 евро струва едно калайджийско момиче от "добро семейство".

Медийната платформа Digg.com разказва историята на едно такова семейство.

Майката е продадена преди години на мъжа, с който има 4 деца. Две от момичетата са... "за продан". Живеят под един покрив с майка си, баща си, двамата им братя, жената на един от тях и детето им.

Споделят 2 спални общо. За тях търговията с "девственици" е традиция. "Като се ожени една булка от нашите, трябва да знае да готви да доставя на свекъра и свекървата. Ако не е момата девствена като я продадеш, започват да казват за нас, че сме изпаднали", казва възрастната майка на двете дъщери, подготвяни да бъдат продадени.

Двете дъщери приемат традицията присърце. За тях е важно да спазят всичко, както е повелята. Не се срещат с бъдещите си мъже насаме. Само с покана в къшата, където са всички. Целувки и прегръдки не са позволени.

Не биха преспали с някой, преди да са се оженили за него. "За нас това е недопустимо", казват момичетата.

Чернооките на този пазар за "по-евтини". "Скъпите" са по-бели и със сини очи.

Вижте историята на калайджийските момичета, разказана по един наистина уникален начин:

 

Калайджийско кандардисване: €10 хил. давам, да е бяла, добра и да е мома!