Една банална тема се превърна в проблем, който дразни столичани, а и всички пешеходци из страната ежедневно. Негово величество паркирането.

Местата за огромния брой машини из градовете често просто не стигат. Липсват достатъчен брой паркоместа, а личните МПС-та много граждани определят за чиста необходимост, даваща им свобода и мобилност в ежедневието.

Но как се бори липсата на места? Собствениците се оказват достатъчно "придприемчиви" - усвояват се зелени площи, тротоари, че дори и алеи в паркове. Социалните мрежи още пазят публикации, илюстриращи безумни изпълнения на водачи.

Често проявите им затрудняват пешеходците, но остават ненаказани - компетентните органи не могат да "огреят" навсякъде. А проблемът с накацалите навсякъде коли си остава, предизвиквайки ежедневно гневни реакции в социалните мрежи.

Именно подобна е и следващата случка, която споделя майка с дете - представител на една от най-затруднените от недобросъвестното паркиране групи от обществото ни.

Когато няма места за паркиране в Пловдив, трябва изобретателност СНИМКИ

Жената, която се движила из столицата, споделя за (не)очакваните блокади по тротоарите в "Овча купел". Паркирана кола се мъдрила на тротоара, а така дамата трябвало да заобиколи през пътното платно или да се открони край блоковете.

Но само на метри след това - ново препятствие. Още коли имало по тротоара. Абсурдната ситуация съвсем не е прецедент, подобна гледка има навсякъде из София, а и из големите градове на страната. Като изглежда ситуацията само ще се задълбочава - колите стават все повече, а местата си остават кът.

Водач с черен Мерцедес сътвори безумно паркиране СНИМКИ

 Като мерките за справянето с проблема са в ръцете на властите, но изглежда не са особено популярни. Вдигане на данъците за колите, контрол на презастрояването, построяване на нови паркинги, градски транспорт, който да замести нуждата от личен автомобил, по-добро градоустройство... Решения, които биха глътнали солидни средства за облекчаване на ситуацията, но са със спорна популярност сред обществото. А докато се стигне до разсичане на Гордиевия възел с паркирането, изглежда ще продължим да сме свидетели на свади заради паркиране, гневни публикации, бележки със заплахи и дори саморазправа.

След побоя в София - Иво Пилето е убит!