При завръщането на родна земя ще наградя Нургюл Салимова за успеха ѝ в Баку с премия в размер на 10 000 лв. Това написа във Фейсбук профила си бизнесменът Васил Антов.

„Нека средствата подпомогнат продължаването й по пътя към световната титла в шахмата при жените“, мотивира решението си той.

Първият ѝ треньор Живко Жеков също ще бъде награден. Той ще получи премия от 1500 лв., пише още в профила си плевенският бизнесмен.

Треньорът на Нургюл: Нямахме мечта да играе за титлата

Очаква се Нургюл да се прибере в България от Баку късно в сряда или в четвъртък сутрин. Днес следобед тя ще лети със самолет от столицата на Азербайджан до Турция, след което ще прецени как да продължи пътуването си до родината.

Освен от БФШ 2022 финансов стимул за успеха си Салимова ще получи и от държавата, както стана ясно от изявление на спортното министерство. От ведомството на Димитър Илиев разпространиха вчера официална позиция по повод неразбориите в управлението на българския шахмат, породени от непризнаването на лицензираната у нас федерация в международните структури. Заради съдебни дела от други четири шахматни федерации, претендиращи за лиценза, световната централа FIDE назначи своя “специална комисия” за България.

Бабата на Нургюл: Тя е победител, второ място също е победа