Бизнесменът Димитър Димитров дари личната си кола на лекар от "Пирогов". Кюстендилецът има компания за хостинг услуги и редовно прави дарения на институции и хора.

Преди дни той обяви конкурс сред здравните работници за есе на тема: "Защо останахте в България след завършване на образованието Ви?"

Благородна кауза с мисия: IT спец дарява джипа си на лекар от първа линия

Наградата беше старият му 15-годишен автомобил, на който той е трети собственик.

Писали му десетки здравни работници - санитари, медицински сестри, доктори, фармацевти. Лекарите започвали есетата си с уточнението, че не искат автомобила, но са поласкани, че за пръв път някой иска да знае защо са останали в България.

А те са останали в България, защото са родени тук, близките и приятелите им са тук, обичат родината си и искат българите да са здрави и да не умират. Само доктори, които живеят в малки населени места, споделяли, че ако получат автомобила, ще могат да достигат и до тези пациенти, които не могат да разчитат на медицинска помощ заради окаяните, а на места липсващи пътища.

Есета на медицинските сестри и санитарите също го натоварили емоционално, пише "24 часа". Повечето казвали че, ако получат автомобила, ще го продадат, защото не могат да си позволят да поддържат автомобил, и второ, за да си платят сметките и да имат с какво да нахранят децата си.

Много здравни работници номинирали свои техни колеги.

"Дадох автомобила точно на такъв – номиниран. Взех това решение още преди да попитам доктор Иванова защо е останала в България. Доктор Иванова е анестезиолог и служи в реанимацията на "Пирогов". Дори и да знаеше за моята инициатива, тя не би ми писала. Защото в сегашната ситуация тя работи много и няма време за Facebook. А след работа тича вкъщи и отделя цялото време на сина си. Посветила се е изцяло на призванието да лекува хората.

Съпругът й я е намерил на операционната маса – трябвало е да бъде подложен на анестезия, а когато година след това тя е казала "Да", е била съвсем наясно, че не могат да имат свое биологично дете. Но това не им попречило скоро след това да се срещнат с едно прекрасно момченце. И не разбира защо за останалите хора е толкова важно да предадат непременно своите гени, при условие че има толкова много деца в търсене на семейство. Защо едни хора трябва да се подлагат на ин витро в продължение на години, когато мечтата им за дете може да се сбъдне веднага. Едва ли има някой, който не е схванал защо доктор Иванова спечели този импровизиран конкурс", написа бизнесменът в своя профил в социалната мрежа.