Една на пръв поглед мила картинка в социалните мрежи предизвика разнопосочни реакции и остави горчив вкус в устата на потребителите. Защо?

Отговорът е много прост и е свързан с нашата народопсихология. Българите не са доверчив народ и максимата "безплатен обяд няма" важи с пълна мощ.

За какво става дума?

Снимки в социалните мрежи показват как жител на столичен квартал е събрал дечурлигата от блоковете, за да ги почерпи. Ей така, без повод, защото обича деца. Поне така твърди авторът на публикацията във Facebook групата "Забелязано в София".

"Няма повод за това парти. Просто Човекът обича деца... Организира комшииките, купи 20 пици и 50 сокчета, наду 100 балона и събира дечурлигата от квартала", твърди Магдалена Лазова.

Жестът безспорно е мил, а това неминуемо е станало и повод за много усмивки. Вместо да бъде привествано делото обаче, редица потребители не пропуснаха да оплюят благородния столичанин.

"Идват избори" е най-честият лайтмотив в коментарите под публикацията. Други осъдиха момента - времето било твърде студено за "парти в парка".

Оказва се обаче - повод има. Дъщеричката на непознатия човек имала рожден ден и той решил да събере децата от квартала и да ги почерпи.

Каквото и да се случва обаче публикацията несъмнено е повод за размисъл. Защо гледаме с мнителност към милите жестове в ежедневието си? Защо винаги търсим задна мисъл? Защо винаги гледаме негативно, стремим се да очерним, да демотивираме…

Толкова ли сме обезверени като народ, че каквото и където и да видим, първата ни мисъл е все по-популярното напоследък изречение за съсипаната държава?