Туристи  нарушиха забраната за къпане в Рилските езера за пореден път. Младежи са плажували в сряда край  Окото. Групата, в която има деца, е заснета от природозащитникът от Севделин Атанасов, който по това време е изкачвал връх Отовица.

 „Не мога да кажа дали са българи или чужденци. Видях ги от далече. Това е пореден път, в който туристите нарушават забраните“, обяви Атанасов.

От снимките е видно, че младежите са съблечени по плувки, някои от тях вече са се изкъпали и са се загърнали с кърпи. „Това е абсурдно, кога хората ще се научат, че езерата не са градския плаж, нито селската река. Безобразията за съжаление там не спират“, гневеше млада жена и от района на Сапарева баня.

Джипове пак налазиха Рила. Местната власт: Нямаме екипи и ресурси!

В средата на месец юли миналата година, сръбски туристи бяха заснети да се плацикат в езерото Бъбрека, припомня "Монитор". Това лято едва ли само тази група е нарушила забраната, вероятно нарушителите са много, но малцина подават сигнали за тях.

Къпането в Рилските езера е абсолютно забранено, а глобите за нарушителите са от 500 до 5 000 лева, въпреки това обаче туристите не се стряскат.

“Колкото и човек да е съвестен и да подаде сигнал в такъв случай става трудно установяването на нарушителите. Най-малко до пристигането на екипите им трябват поне 40 минути, време през което туристите вече не са на мястото“, коментираха туристи, които казват, че подобни гледки на Езерата са ежедневие.