Ивчо пристигнал клатушкайки се и едва успял да каже ломотейки: "Аз проби не давам". Оказва се, че просто можеш да откажеш да дадеш проба. И полицията няма нищо какво да направи, защото видиш ли - поне в Пловдив вечер няма дежурен съдия или прокурор, който може да разпореди кръвна проба.

Димо Нейков разказва за абсурдна ситуация, в която е попаднал след пътнотранспортно произшествие в Пловдив. Той е имал късмет, тъй като ПТП-то не е фатално, няма жертви и ранени, а само материални щети по автомобила му, но можеше и да е фатално... защото шофьорът, който е блъснал Димо е бил неадекватен - по думите на потърпевшия водачът на другата кола е смърдял на алкохол.

Историята: Димо и съпругата му Рали се прибирали към вкъщи, било е около 23:00 ч. Вече били почти пристигнали - на 2 пресечки само - и предугаждали домашния уют. Но изведнъж от насрещното платно автомобил навлиза в тяхното платно и се насочва към тяхната кола, ускорявайки и без признаци да се опитва да избегне сблъсъка. "Успях някак да реагирам в мига, който имах преди сблъсъка и с рязка маневра избегнах челния сблъсък, като другата кола ни удари само странично.", разказва Димо във Фейсбук.

След като ги ударил, другият автомобил изобщо не спрял, а продължил да се движи, прекосил платното и се блъснал в тротоара на десетки метри зад колата на Димо, където вече неумолимата тротоарна физика е спряла действията на неадекватния зад волана.

"За късмет точно тази вечер отзад в колата, където беше основния удар, не бяха трите ни деца, а само кучето. Уверих се, че Рали е добре и слизам да видя какъв му е проблема на водача на другата кола - може да е получил инфаркт човека или да има пристъп или нещо друго. След като се опита да запали и потегли отново докато се приближавах, но явно удара беше повредил нещо колата му сериозно и вече не можеше да се движи та след форсиране просто изгаси двигателя, от колата слиза един татуиран, олюляващ се и силно смърдящ на алкохол индивид. Казвам си - случва се, имали сме тъп късмет да го срещнем когато се е качил да кара пиян."

Пият ли, за да забравят, 13-годишният от Раковски и синът на Кеворкян?

В този момент започва абсурдната част - от близкото кафене се изсипали тумба момчета и момичета и започнали да викат: "Пак ли ти бе, Ивчо?" Димо ги попитал: "Познавате ли го?" и те му казали: "Е, как - той е комшия и е известен с това, че пие и кара, даже вече е лежал в затвора за това".

Димо се обадил на тел. 112. Служители на КАТ пристигнали на мястото и установили, че въпросният, предизвикал катастрофата, е с отнета шофьорска книжка. Стандартна процедура е да се вземе проба за алкохол и от двамата водачи участвали в ПТП. Нейков дал проба, която установила, че не е употребявал алкохол. "Ивчо идва, клатушкайки се и едва успява да каже ломотейки: "Аз проби не давам". Оказва се че просто можеш да откажеш да дадеш проба. И полицията няма нищо какво да направи, защото видиш ли - поне в Пловдив вечер няма дежурен съдия или прокурор, който може да разпореди кръвна проба. Просто няма - вечер няма как да регистрират че си пиян, освен ако не се "излъжеш" (цитат) да се съгласиш да духнеш."

След това са се запътили към районното. При проверката се оказало, че освен отнета книжка, същият неадекватен водач има 15 регистрирани случая на отказ да даде проба за алкохол пред органите на КАТ. Последвал разговор:

Димо: Това че отказва няма да го спаси да си понесе отговорността че кара пиян, нали?
КАТ: Ами всъщност няма какво да направим друго. При отказ да даде проба се налага 2 години отнемане на книжката и 2000 лева глоба.
Димо: Ама чакайте - той и в момента е с отнета книжка точно заради същото, как ще помогне да му я отнемете отново?
КАТ: Еми уви - такова е положението, това можем да направим.

Накрая, след като Димо изразил възмущението си няколко пъти, му взели показания и го уверили, че ще закарат Ивчо пред съдия сутринта и ще се надяват съдията да постанови решение - и евентуално да му вземат кръвна проба. "Която да се надяваме, че след толкова часове ще отчете над 1.2 промила, за да се счита за нещо повече от административно нарушение и основание да се заведе дело срещу нарушителя. Иначе всички полицейски служители от КАТ и Пето РПУ се държаха професионално и според мен също искрено ми съчувстваха във възмущение.", пише още Димо и допълва:

"Аз винаги се възмущавам като чета новини как еди-кой си блъснал или - недай си боже - убил хора пиян и как имал наказания за каране пиян преди това. И с типичния си оптимизъм и позитивизъм си казвах - това са по-скоро някакви правни изключения и пропуски на системата, не може това да е масовата практика и реалност. Те си пият и карат, ние ги хващаме многократно и нямаме механизъм да предотвратим отново да се качат и да карат и този път вече да стане по-голяма беля. Или че това се случва само на някакви там тузари и мамини синчета с връзки, пари и скъпи адвокати, използващи вратички в закона. Не. Ето че дори в тъпата ни тиха махала случая ме сблъска с абсурдната банална реалност. Всеки квартален алкохолик може да пие и да кара вечер, защото няма дежурни съдии. Да блъска невинни хора и няма как това да се предотврати, защото закона работи така. Това е административно нарушение. "Отказвам да дам проба" и всичко свършва до тук. Все пак и те си имат права - право да пият и да откажат проба. Така им се разминава до следващия път, в който жертвите на този автомобилист любител на чашката рецидивист, нямат нашия късмет да се отърват сравнително леко.

Мила родна картинка.

Защо го пиша това ли? Освен за да се оплача, ми се иска това да не стане поредния 16-ти път в който на този индивид просто му се разминава. И не само на този конкретен индивид. Искам някакси да дам публичност на абсурдната ситуация, да предизвикам доколкото мога подобни индивиди да бъдат озаптявани и да спася нечие здраве или направо живот. Или защо не и да предизвикам някакви вълнички в обществото ни, та току-виж нещо се променило в абсурдното сега положение "отказвам да дам проба" и вече такъв отказ да се приема за доказана вина и да могат в бъдеще пияните шофьори да си понесат последвствията и ефективно да се защитях нормалните хора на пътя. Не след дъжд-качулка да слушаме: "Еми той е имал доста нарушения, ама нямаше какво да направим преди да убие някого.

Има. Има какво."

Вижте видео, заснето няколко минути след сблъсъка: