"Ако видим мечка срещу нас, най-важно е да запазим спокойствие. Да я държим под око и да я гледаме през цялото време. Важно е да се оттегляме бавно, да не бягаме, защото може да провокираме инстинкта на хищник в нея. С очен контакт се оттегляме". Тези съвети отправи екологът Владимир Милушев.

Той посочи, че първото, което трябва да знаем е как да се придвижваме в територия, в която има мечки. Трябва да използваме основните госки пътеки или пътища. "Мечките знаят къде има хора, ако се движим по пътеката, тя може да ни нападне само ако наистина е стресирана или уплашена. Важно е да се движим в група и да вдигаме повече шум", обясни той пред бТВ.

Милушев уточни, че мечките се притесняват от хората повече, отколкото те от тях. Информациите за появили се животни напоследък се дължат на факта, че сега е размножителния им сезон, а и те си търсят храна след зимния сезон. Малките мечета сега са най-любопитни и тепърва откриват света. Опасно е ако видим мечка с малките й, или ако тя наистина е стресирана.

Мечка предизвика мащабно преследване с полицията ВИДЕО