Регионът на Пловдив се готви за сериозни количества валежи днес. В Община Карлово очакват голям приток на водни маси в язовирите и повишаване на нивата на речните корита. По тази причина са взети специални мерки.

“Притеснен съм за района на гр. Стамболийски. Там има сключен договор за почистване на речните корита, който е обжалван в съда от екоорганизация. Нещата са трагични, учудвам се как водата въобще преминава там”. Това заяви областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

„Проблеми очаквам в община Марица по течението на река Стряма”, обясни той. Там има диги, които трябва да бъдат укрепени, но те не разполагат с техника за това. Изпратил съм писмо да се предостави техника на „Напоителни системи”, каза още той.

Изпратени са писма до кметовете на всички 18 общини в Област Пловдив – да прегледат речните корита и да бъдат разчистени. Да бъдат огледани и пътищата за местата, където може да има потенциални свлачища.

Във връзка с динамиката на времето и прогнозираните валежи от дъжд през месеците юни и юли 2023 година се очаква сериозен приток на водни маси в язовирите и повишаване на нивата на речните корита на територията на страната. Приток на водни маси в речните корита се очакват и от изпускане на води от язовирите и прииждащи скатови води от обезлесени терени.

За региона на Пловдив днес е обявен жълт код за опасно време.