Една майка разказва за ужаса, изпитан от малкия й син в частна забавачка, за упреците и заканите, които тя и партньорът й е трябвало да изтърпят, след като попитали защо гръбчето на детето им е надрано. Защо е в синини и химатоми.

Бито ли е, връзвано ли е, паднало ли е? Мистерия!

Ето и целия пост на Жени Панайотова във Facebook групата "Майките на София":

"Казвам се Жени и съм лекар по професия. Това, с което се занимавам, е прекрасно! При мен идват прекрасни хора от цялата страна и доверяват най-милото си-децата си... Поради факта, че започнах работа, трябваше и аз да поверя най-милото си, моето дете, което е на 1,7 години, на избрана ясла!

За момента няма да навлизам в много подробности, но ще се наложи да разкажа накратко.

Яслата е частна, не ни приеха в държавна, избирана е с много любов и внимание.

На 16/2/21 год., заведохме, синът ми за първи ден... Той стоя там 1 час и 40 мин, защото ние държахме на плавна адаптация. При взимането на сина ми, той беше силно разстроен (което очаквахме), през цялото време чакахме с пратньора ми отпред в колата. Възпитателката, която го изведе от яслата, ни обясни, че той е бил много спокоен вътре и е играел с децата.

Сподели с нас, че даже е ял, в което аз силно се усъмних и също обясни, че правим грешка и трябва да го оставим за цял ден! Детето ни хлипаше и се давеше 2 часа след това..., но това е най-малкото...

При прибирането ни в къщи и събличането на детето ни, аз и пратньора ми установихме множество хематоми и травми в областта на гръбнака му!!! Звъняхме им веднага, да попитаме какво се е случило за час и половина... никой нищо не каза... никой не даде обяснение... дори възпитателката нагло ми заяви, след като споделих, че тръгваме към болницата, че това са наши щуротии...

Наглото държание продължи, въпреки, че и пратих снимки, обясних че съм лекар и обясних, че това са сериозни наранявания. Така започна кошмара.

Личната лекарка ни прати в "Пирогов", а от там казаха че е побой. Прегледаха го много лекари... държаха да ни свържат с дежурен полицай и ни пратиха в Съдебна медицина. Имаме официални документи от "Пирогов" и Съдебна медицина, в който пише: "Множество кръвонасядания в поясня област. Тези травматични увреждания са получени в резултат на действие на твърди тъпи предметина по механизма на удари с или падане върху такива..."

Въпреки, че многократно звъняхме, обяснявайки,че от болницата желаят да знаят каква е травмата, никой не ни даде логично обяснение, освен това, че синът ни има много чувствителна кожа! Въпреки наличието на записи, никой не ни ги предостави...

Свързахме се с адвокати... Записите бяха гледани, от които се вижда как детето ми, според мен е подложено на физически и психически тормоз, а според директорката и възпитателката на "световно известни методи", извършени без насилие и с много любов... Обяснявам какви точно са тези методи, с надеждата някой да ми разясни, защото аз не съм педагог, психолог или възпитател:

  1. През по-голямата част от престоя си, детето ни е силно разстроено, повръща и плаче. Въпреки, че няколко пъти звъняхме през седмицата, преди постъпването да обясним, че детето ни има пъпна херния и предпочитаме, ако ситуацията е такава, каквато е била, да ни се обадят, никой не само не се обади, но ни излъгаха за състоянието му. Няколко пъти обяснихме, че предпочитаме плавна адаптация и казахме, че може да приложим документи за хернията и препоръките от лекарите. В деня казахме същото и отново натъртихме, че ако не могат да го успокоят, да ни се обадят, ще сме отпред в колата...
  2. На детето ми не е разрешен контакт с никое дете, което според "световно известните методи" е нормално. Той е държан настрани от децата, изолиран с възпитателката...
  3. Най-важното, което ме остави без дъх и ме прониза в сърцето - възпитателката, в продължение на 25 мин., засечено от записа, притиска на сила детето ми към облегалката на детското столче, въпреки че той е видимо уплашен, плаче много и иска да стане и се мята(което е най-вероятната причината за травмите) - естествено това отново е "световно известен метод!!!"

На въпроса ми: "Защо не го прегърнахте?", получих отговор: "Знаете ли колко е топло, ние ще се изпотим и двамата...!" Коментарът ми на това, ще ви го спестя.

В момента сме в процес на подаване на жалби към институциите. Аз се срещнах с възпитателката и директорката, в присъствието на адвокат и останах крайно разочарована, защото тези хора нямат никакво чувство за вина.

Най-тъжното, че въпреки наличието на официални документи, директорката се опитваше да ме убеди, по време на срещата ни, че това са просто “синки”!!! Възпитателката, все още настояваше, че това са щуротии и държеше на "световно известните методи".

Ние не търсим нищо, освен справедливост! Моето желание и желанието на пратньора ми е да не се стига до това с друго дете, защото аз и той НЕ ПРИЕМАМЕ ТЕЗИ "Световно известни методи" за нормални!!!

Като човек, завършил една част от образованието си в чужбина, смея да твърдя, че не ми е известно тези методи да се използват в света и съм убедена, че ако това се случи там, със сигурност ще има последствия.

Като майка искам да споделя огромната си болка и в този момент безсилие...

С уважение Жени Панайотова!"