"Не казвай любе лека нощ", "Едерлези" и "Облаче ле бяло" бяха само част от песните, които маестро Йордан Камджалов изпълни

заедно със Софи Маринова в концерт-спектакъла "Мистерия и свобода" на Античния театър в Пловдив, предаде репортер на GlasNews.bg. Близо два часа публиката беше пленена от спектакъла на диригента.

Софи Маринова пя класика, романси и фолклор на различни езици и призна, че за първи път пее на Античния театър в Пловдив.

Въпреки екстремната жега, всички на сцената се справиха блестящо. Двучасовият концерт завърши с красивото изпълнение на песента "Седнало е Джоре", а публиката се включи в изпълнението.

Емоционално за всички беше изпълнението на "Облаче ле бяло".

Тази вечер спектакълът ще се проведе отново на Античния театър в Пловдив. 

Ето какво сподели маестро Йордан Камджалов пред TrafficNews.bg преди концерта:

- Маестро Камджалов, как се роди идеята за този необикновен концерт, с който гостувате в два последователни дни на Античния театър?

- Идеята за подобни звуково-пространствени спектакли зрее още от създаването на Музикалната лаборатория за Човека преди точно 10 години през 2014 г. Да, права сте това е необикновен концерт и той може да бъде направен само с необикновени хора. Идваме над 100 човека екип, в който участват творци от 6-7 държави. За нас е чест и благодат да имаме правилните хора за правилните творчески задачи.

- Как се спряхте на Софи Маринова, която има фантастичен глас, но твори в съвсем друг жанр?

- Софи Маринова беше липсващото звено и съм много благодарен, че тя се появи в нашия творчески тандем, за да го обогати по начин, по който едва ли някой друг би могъл. Не ме интересува в какви жанрове пее. Винаги са ме интересували душата, сърцето  и потенциалът на твореца. Аз съм изследовател на човешкия потенциал.

- Кой беше най-трудният момент в подготовката и в работата със Софи?

- Със Софи няма трудни моменти. Тя е свръхотговорен музикант и човек. Рядко се среща толкова уважителен и съвестен изпълнител  – от първата до последната минута на всичките ни репетиции и концерти. Единственото трудно нещо беше съчетаването на изключително натоварените ни графици.
- Какво се крие зад заглавието "Мистерия и свобода"?

- В това заглавие е вложено всичко, което някога ме е интересувало в изкуството – пределна височина, пределна дълбочина, свръхколегиално общуване между хората, свободен дух, дързост за импровизация, професионализъм, отдаденост, докосване на човешката душа, път към катарзис.

- Казвате, че след спектакъла ще се късат дипломи, защо?

- Те започнаха да се късат още преди спектакъла (смее се)… Никоя диплома не може да догони таланта, и никоя диплома не може да обезпечи гениалността, и никоя диплома не може да гарантира любовта, мистерията и свободата между хората. А всичко това мечтаех да бъде постигнато. И то беше достигнато. И всичко това идваме да споделим и с хилядите хора в Античния театър.

- Как се прави изкуство извън клишето и какви рискове крие?

- От векове и хилядолетия всички големи артисти са правили точно това и ако не бяха правили точно това, нямаше и да останат в историята. Няма никакви рискове освен някои от тези с „дипломите“ да ти обясняват глупости, но това е част от играта, в която смелите хора, искат или не искат, са обречени да участват.
- Вече имахте среща с публиката, как реагира тя на спектакъла?

- Многохилядната публика навсякъде досега реагираше точно по начина, заради който изобщо с цялата си отговорност сме тръгнали към хората – трогване, сълзи, прегръдки, танц, вдъхновение, възторг, усмивки, благодарност. 

- Какво ще бъде бъдещето му - ще продължите ли да пътувате?

- Веднага се появиха покани и за много други градове в България, както й за европейски страни и Америка. Не обещаваме, че ще можем да поемем тези ангажименти. Нека всички се възползват от възможността да потънат в мистерията и свободата през призмата на музиката сега - до края на този месец.