Малтретираното 5-годишно дете от Пловдив е изписано от болницата в петък и е настанено в Център за социална рехабилитация и интеграция. Това съобщи пред телевизия Novanews председателят на Държавната агенция за закрила на детето Теодора Иванова. "Детето се чувства много добре, обгрижвано е много добре от социалните работници в град Пловдив", добави тя.

Делото за обезобразеното дете от Пловдив е като кутията на ПандораОткрити са наркотици в дома на пастрока, има данни, че се е държал агресивно и със своето дете

Детето беше настанено в болница преди няколко седмици, след като при среща с него неговата леля установила, че на главата му има голяма рана. На 9 януари жената подаде сигнал в полицията и след това детето беше взето и настанено в болница. Там лекарите установиха, че от главата му липсват 15 квадратни сантиметра не само коса, но и кожа. Детето претърпя операция и вече е изписано. За насилието над детето първоначално бяха задържани майката и пастрокът му, но впоследствие съдът пусна на свобода майката срещу "подписка". Пастрокът още е в ареста.

Ново обвинение за майката на малтретираното 5-годишно дете

Теодора Иванова съобщи, че социален работник за първи път е видял детето покрай бракоразводното дело на майката и бащата. Тогава е трябвало да бъде изготвен социален доклад, който да се предостави пред съда.

"Социалният работник е обяснил, че детето има нужда от допълнителна подкрепа, тъй като не говори. Два-три месеца по-късно майката се обръща към отдела за закрила на детето с искане да бъде подпомогната с психолог и логопед за работа с нейното дете. Такова нещо е направено. Веднага системата се е задействала и детето е започнало работа със специалист. Детето е прегледано от лекари. Поставена му е диагноза "детски аутизъм".

В началото на декември детето спира да ходи на детска градина. Майката казва, че е болно", каза тя и добави: "Бащата, който по това време е в България, заявява, че между 6 и 8 декември е имал срещи със сина си. Според него жестокият акт на насилие е извършен след 9 декември".

Какво е състоянието на малтретираното дете в Пловдив след операцията