Окръжният съд в Пловдив потвърди мерките за неотклонение на майката и пастрока на малтретираното 5-годишно дете. Така Стела Алексиева остана на свобода с "подписка", а Петър Чернев се връща в ареста. 

В хода на делото прокурор Костадим Паскалев поиска и за двамата най-тежка мярка “задържане под стража”. По думите му на този етап са събрани достатъчно доказателства за авторството на обвиняемия Чернев и по трите обвинения, предаде TrafficNews.bg. Той посочи, че това се доказва от видеозаписи, за които има извадени разпечатки, експертизи, свидетелски показания и огледи.

“Тези разпечатки са една нищожна част от намиращите се по делото записи, които показват едно брутално отношение на обвиняемия Чернев към малолетния”, заяви представителя на държаното обвинение. По данни на прокуратурата тези нови доказателства обосновават наличието на други извършени престъпления от обвиняемия, за които все още не са му повдигнати обвинения, но се предвиждат такива.

Петър заснел клип как пребива голото 5–годишно дете на приятелката си

“Тези клипове ся брутални. Те говорят за едно малтретирано дете, което дори не плаче, когато е бито. Не плаче, защото не е бито за първи път,” поясни прокурорът. Паскалев разкри, че са били открити наркотици - марихуана и амфетамин, които същият е държал. Новите доказателства, свидетелстват също за още леки телесни повреди и закани за убийства. От държавното обвинение определят обвиняемия Чернев, като типаж, който в склонен към това да извършва еднотипни престъпления.

“Чернев има един определен тип на контакт с жените, когато е от близко разстояние - крещене в лицето, използване на епитети към жените и техните децата, дори по отношение на собственото му дете”, допълни Паскалев. От показанието на бившата му съпруга може да се направи извод и за употребата на наркотици и към днешна дата.

В съдебната зала стана ясно също, че във въпросните записи съществуват и закани по отношение на бащата на малтретираното дете. Благодарение на новите доказателства, обвиненията срещу Чернев ще нараснат, поясни прокурор Паскалев.

Малтретираното 5-годишно дете е оперирано успешно в Пловдив

Това дело е като кутията на Пандора, когато и да я отвориш ще има нови престъпления”, посочи още той. Спрямо Алексиева, прокурорът заяви, че ѝ е повдигнато ново обвинение, за което също са налице достатъчно доказателства в тази насока. То гласи, че всичко, което е причинено от Чернев на малолетното дете е било известно на майката, която не е помагала по никакъв начин на детето си и по този начин го е злепоставила.

Към момента се изчаква съдебна експертиза, за да стане ясно дали детето е със лека или среда телесна повреда. Следва да стане ясно и дали това е извършено в съучастие или само един от двамата е причинил телесната повреда, но това ще се разбере от експертизата. По думите на прокурора от събраните до момента доказателства телесната повреда може да бъде извършена по механичен или химичен начин. Всеки от обвиняемите обаче казва, че другия е извършил посегателството.

“Близките на Алексиева са безкрайно разочаровани. Те са хората които са подали сигнала и хората, които свидетелстваха”, каза прокурор Паскалев.

В заключение представителят на държавното обвинение изтъкна, че идването на детето в България става именно заради поведението на Алексиева, която по думите на прокурора използвала женски хитрини е успяла да изнуди биологиния баща на детето да подпиши декларация, за да се върне в България.

“Тя му е осигурила прекрасното съжителство в Чернев”, завърши Паскалев.

Според защитата на майката липсват доказателства, че тя е причинила телесната повреда на детето. По думите на адвокатката ѝ обвиняемата не е извършила в съучастие с Чернев престъплението. В мотивите си адвокат Росица Драгиева посочи, че съседка е чувала мъжки крясъци, като е познала гласа на пастрока, чула е душ, но не и женски глас. Юристът заяви, че майката се е грижила за своето дете и тя не е такава каквато я описват. 

Адвокатката допълни, че обвиняемата съдейства на полицията и също е била малтретирана от Чернев.

Ново обвинение за майката на малтретираното 5-годишно дете