Български граждани все още има и от двете страни на барикадата - както в Израел, така и в Газа. В Ивицата Газа се знае за около 15-ина наши сънародници, а хората с българско гражданство в Израел са хиляди. За много от тях обаче изходът от военната зона засега е немислим.

 А в най-пострадалите от нападението райони местните хора живеят и в друг кошмар - каква е съдбата на отвлечените им близки.

От вчера няма контакт с около 15 българи, които се намират на територията на Ивицата Газа, защото е прекъсната интернет връзката. Прави се всичко възможно, за да бъдат изведени, но за момента без резултат.

Откриха 40 избити бебета и деца, някои - с отрязани глави ВИДЕО

Тази вечер пред Паметника на Спасението в София, които е посветен на спасяването на българските евреи, всеки може да запали свещ и да отдаде почит в памет на загиналите жертвите в Израел след нападението на „Хамас”.

Над 300 000 запасняци са извикани на служба след атаката на „Хамас” в Израел. Сред тях е Йонатан, който е един от синовете на българка, заминала да живее в еврейската държава преди години. Той чака дата, за да се включи във военните действия.

„Трябва да се бием за живота ни”, казва Йонатан Фархи.  

Неговият 26-годишен брат вече се е присъединил към армията, пише "Нова".  А днес Йонатан ще отиде на няколко погребения.

„Загубих толкова много приятели, съседите ми не знам къде са, това е нещо не нормално”, споделя Йонатан.

И поглед към другата страна - д-р Ибрахим Догмуш идва в България през 2009 г., когато дома му е унищожен от бомбардировките в Ивицата Газа. Той оцелява по чудо. Има двама братя, които и в момента живеят в Газа. Не знае какво се случва днес с тях и дали са останали живи.

Извънреден полет ще евакуира още българи от Тел Авив


„От вчера нямам контакт, защото няма интернет, няма ток. Страшно е! Трима братовчеди загинаха досега. Моите двама братя с децата си са живи засега”, разказва д-р Ибрахим Догмуш.

Показва ни снимка от болницата в Газа, където само вчера са постъпили ранени над 50 деца.

„Нека Израел само да изпълнява резолюцията на ООН, ние сме мирни хора искаме мир. Ние осъждаме всяко насилие”, казва д-р Догмуш.

Ликвидираха важни членове на Хамас