Ентусиасти от Пловдив спасиха 50-килограмов сом, като събраха пари и го откупиха от риболовци, които се похвалили с улова си в социалните мрежи и имали намерение да го разфасоват.

Любителите на огромния екземпляр го транспортираха и пуснаха на свобода в язовир "Пясъчник".

Огромната риба бързо се превръща в сензация в социалните мрежи. Николай Караколев се свързва с рибарите в опит да спаси сома.

"Попитах го каква ще бъде съдбата на рибата. Той каза: "Ще го правим на пържоли и ще го изяждаме тука компанията". И аз му предложих да назове сума, която, ако е в нашите възможности, да я съберем да откупим рибата", споделя пред bTV Николай Караколев от риболовно сдружение "Олимпик 2002".

Така организират кампания за набиране на средства, а на нея откликват хора от цялата страна. Докато чака спасението си,  сомът е вързан с въже за сушата във водоем край Белозем.

"Рибата се връзва с въже през устата, като се внимава да не се наранят хрилете й. И хубаво е да бъде по-дълго въже, да е на дълбоко, на студена вода. Понеже сега е много топло и бързо умират", обяснява Караколев.

След като го откупуват, ентусиастите транспортират сома на 70 километра, пренасят го на ръце и го пускат на свобода в язовир "Пясъчник".

"Най-трудното при спасяване на сома беше самото му транспортиране, тъй като се иска студена вода, за да издържи по-дълго време и кислород, който да го държи жив", казва Георги Йорданов, който е секретар на риболовно сдружение "Олимпик 2002".

Спасеният сом е женски, поне 20-годишен, с неизхвърлен хайвер.

Снимки: bTV