Десетки шуменци излязоха на пореден мирен протест в памет на загиналата при катастрофа в града 22-годишна Светомира Станчева на мястото на пътното произшествие – около кръгово кръстовище на бул. „Симеон Велики“. Протестът се състоя след като с постановление на прокурор от Софийската градска прокуратура мярката за неотклонение на Жечко Кюркчиев, причинил катастрофата, при която загина младата жена, от "домашен арест" бе изменена в "парична гаранция" в размер на 25 000 лв. 

Бащата на загиналото момиче от Шумен: Искаме по-бърза реакция от институциите

„На прокуратурата ръцете са вързани, тя изпълнява своите задължения, но има закони, които не са променяни от 60-те години на миналия век“, каза пред журналисти бащата на загиналото момиче Анатоли Накев. „Това е единствената мярка, която може да бъде наложена на Жечко Кюркчиев към този момент. Ние с моята съпруга и дъщеричка сме се научили в тези два месеца на търпение. Търпението на нас ни дава повече сила отколкото съмненията. Искам всеки, който е свързан не само с нашия, но и с всички подобни случаи в страната да си свърши професионално работата. Всичко останало са спекулации и недоверие на хората към институциите. Ние вярваме в тях и надявам се и те да отвърнат с професионално отношение към нашето доверие“, каза още Накев. 

Той представи пред журналисти приета на кръгла маса в София на 24 ноември Пътна карта, изготвена от Института за пътна безопасност, която предлага "нов модел на управление". Както БТА съобщи, основните стълбове в нея са структурни промени в управлението на риска, нов закон за движение по пътищата, създаване на отворена информационна система по безопасност на движение по пътищата и други.

Камера е заснела тежката катастрофа в Шумен, при която загина млада жена ВИДЕО

„Тази пътна карта е за развитие на безопасността на движение по пътищата в България до 2024 година, която ще бъде разпространена и чрез социалните мрежи, и се надявам да бъде приета от Народното събрание. Делото още не е влязло в съда. Докато бъде внесено за разглеждане се надявам и на някакви по-добри резултати от управляващите за съдебна реформа“, каза пред БТА Накев.

Припомняме, младата шуменка загина при катастрофа на 28 септември вечерта на кръгово кръстовище на бул. „Симеон Велики“ в града. Апелативният съд във Варна потвърди определението на Окръжния съд в Шумен, с което под домашен арест бе поставен 18-годишният водач Жечко Кюркчиев, предизвикал катастрофата, довела до смъртта на 22-годишното момиче и до телесна повреда на друга жена. С постановление на прокурор от Софийската градска прокуратура мярката за неотклонение на Жечко Кюркчиев  от  "домашен арест" бе изменена в "парична гаранция" в размер на 25 000 лв. 

Общинската комисия по безопасност на движението в Шумен на заседание на 2 ноември реши като първи мерки за ограничаване на пътните произшествия на кръговото кръстовище, където загина 22-годишна жена, да бъде поставена светлинна сигнализация, указваща максималната скорост за движение в участъка, както и да се проучат възможностите за закупуване и монтиране на стационарна камера за следене на скоростта. Проектантът на кръговото кръстовище инж. Павлин Сурилов каза на заседанието, че то е изградено според нормативните изисквания. 

Кръговото кръстовище в Шумен, където загина жената, не отговаря на нормите. „В разглежданото кръгово вътрешният диаметър е 10 метра, или шест метра по-малък от нормативно изискуемия“, според експертно мнение на Европейския център за транспортни политики.  

Разследването за катастрофата в града, при която загина младата жена, е поето от националното следствие. Освен това прокуратурата е започнала разследване по случая със самозапалилия се автомобил, който Кюркчиев е карал и е бил оставен на паркинг на МВР. 

Няма да върнем Светомира, но утре на нейно място може да е вашето дете!