Близки и приятели на загиналото момиче настояват за справедлив процес.

На 28-ми септември се случи поредната катастрофа с трагичен край - загина младо момиче. 18-годишен младеж предизвика фаталния инцидент на централен булевард в Шумен. Установено бе, че при управление на автомобил по шуменския булевард "Симеон Велики", на кръгово кръстовище в близост до хипермаркет, 18-годишният младеж се е движел с управляваната от него кола с над 80 километра в час, не пропуснал и блъснал вече навлезлия в кръстовището друг автомобил. Последицата от катастрофата е причиняване на смърт и телесна повреда на двама пътуващи в ударената лека кола.

Младежът, блъснал навлезлия в кръстовището друг автомобил, е шофирал мощен джип, който се е водил на фирма, собственост на майка му. При проверка на местопроишествието, непосредствено след катастрофата, момчето дава положителна проба за наркотици, която реагира за наличие на амфетамини. Пред съда, обаче, биологичния материал, който е предоставен е без наличие на наркотични вещества.

Светомира - загиналото при катастрофата момиче.

Изненадващо дойде и новината, че управляваният от Жечко Кюркчев джип, с който предизвиква катастрофата, се "самозапалва" на паркинга пред МВР, а по този начин се заличават и ключови доказателства за разследването. Според запознати, не липсват и роднински връзки на обвиняемия със собстеник на едно от най-големите предприятия за бързообортни стоки в гр. Шумен.

Намериха изгорял джипа от мелето с жертва в Шумен

В крайна сметка Варненският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение "домашен арест" на 18-годишния Жечко Кюркчиев, а наложената му на първа инстанция марка за неотклонение беше протестирана от Шуменската окръжна прокуратура. На заседанието, провело се на 11-ти октомври, стана ясно, че всички възложени експертизи до момента показват, че Кюркчиев не е бил под въздействието на наркотици по време на инцидента. Съдът реши младежът да остане под домашен арест като действията му ще бъдат проследявани с електронна гривна.

Съдът реши за тийнейджъра, погубил млада жена в Шумен

Близките на загиналата Светомира Станчева се опасяват, че случаят ще се покрие. Ето какво написа нейна братовчедка в социалната мрежа Фейсбук:

"Приятели, пиша ви с един по-различен призив и молба за вашата подкрепа, защото не искам да се примиря, че "ТУК НЕЩАТА СА ТАКА" и "СЛУЧАЯТ ЩЕ СЕ ПОКРИЕ"! Светомира е или по-скоро беше моя братовчедка, преди да бъде буквално отнесена, тръгвайки си от работа. Един младеж, карайки с превишена скорост и по първоначални тестове употребил наркотици, лиши близките и семейството и от възможността да я дочакат да се прибере. Понеже ми писна да се примирявам и да изчаквам решение, което не изглежда като да върви в посоката, в която смятам, че е справедлива, ви моля за вашето съдействие", пише Станила Чоканова, а към публикацията си добавя и онлайн петиция за справедлив процес и ефективна присъда при катастрофата в Шумен.

"Не съдя никой крайно, нито момчето, нито родителите му за случилото се. Но смятам, че всеки трябва да поема отговорност, за това, което е свършил и за решенията, които е взел. Нека спрем да живеем с идеята, че всичко може да се оправи с малко връзки и пари. Не желая да живея на такова място! Няма да върнем Светомира, но утре на нейно място може да е вашето дете! Моля ви да подпишете петицията и да споделите с приятелите си, за да покажем, че справедливостта е важна!", гласи още публикацията на Станила.