Три институции започват спешни проверки в МБАЛ "Христо Ботев" във Враца, където 43-годишна жена издъхна след чакане пред регистратурата, а заснето от очевидец видео шокира хиляди българи в социалните мрежи.

Жена издъхна в Спешното във Враца, а рецепционистката си бърка кафето! ВИДЕО

Свидетелят на драмата твърди, че жената е починала, докато чака за прием, а от лечебното заведение отричат и твърдят, че пациентката е била приета, но е издъхнала в реанимацията поради масирана белодробна емболия.

Окръжната прокуратура във Враца се е самосезирала след медийните публикации и е образувано досъдебно производство. В хода на разследването ще бъдат изяснени всички обстоятелства за настъпилата смърт на пациентката. Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица, както и проверки на последователността на техните действия. Възложената съдебномедицинска експертиза следва да установи причината за смъртта на жената, допълват от прокуратурата.

Прокуратурата във Враца проверява случая с починалата пред болница жена

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова също възложи на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" проверка по случая. Тя е разговаряла с директора на врачанската болница д-р Петър Керемедчиев, който я е информирал за всички известни до момента факти и обстоятелства по случая и за предприетите в тази връзка действия.

Медицинският надзор ще провери както Центъра за спешна медицинска помощ във Враца заради твърдението, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, така и действията на медицинския персонал в лечебното заведение в областния град.

Третата проверка в лечебното заведение ще е от Регионалната здравна инспекция във Враца.

В знак на недоволство тази вечер е организиран протест, с което хората във Враца искат да изкажат възмущението си от случилото се и да поискат прозрачност при разследването.

Иван Илиев, който заснема краткия клип и го публикува в социалните мрежи, разказва, че 43-годишната жена е била в много тежко състояние, но вместо веднага да бъде приета, се е наложило да чака пред регистратурата, за да й бъде направен тест за ковид.

Медицинската сестра Виктория Христова обаче заяви, че е спазила процедурата.

Медицинската сестра от шокиращия клип с починалата жена твърди, че е спазила процедурата

"Човекът дойде. Каза, че жената е със затруднено дишане и е дошъл със собствен превоз, защото то ЦСМП са му отказали. Трябваше да я регистрирам, направих й тест. Ако тази жена я вкараме и е починала без да е регистрирана, тогава къде е вината? Той каза, че е от няколко дни това нещо. Да, може би съм се забавила, но не мисля, че вината е моя при положение, че те толкова време са я държали вкъщи", обясни тя пред медиите.

Христова обяви, че вече е подала молба за напускане и допълни, че съжалява за случилото се.

А от болницата във Враца определиха случая като недопустим.

"Медицинските действия са приоритет, а не лични карти. Това отношение просто трябва да изчезне, не е нормално да има такова отношение към човек, който търси помощ", категоричен бе директорът на МБАЛ "Христо Ботев" д-р Петър Керемедчиев.

А трагедията за семейството на починалата Миглена е голяма. 6-годишният й син остава кръгъл сирак, тъй като баща му е издъхнал преди няколко години от онкологично заболяване. След смъртта му жената се запознава с настоящия си приятел и двамата съжителстват на семейни начала. Именно той довел Миглена в МБАЛ-Враца.

Към момента не е ясно кой ще поеме грижите за момченцето, но това най-вероятно ще са родителите на починалата жена, които живеят във врачанското село Пудрия.