Какво се случва с отстранената от поста директорка и кой зае мястото й? 

Специализираната болница за рехабилитация в град Баня, Карловско, напоследък стана доста популярна. Филиалът на цяла структура от санаториуми към здравното министерство не стана известен с добрите си физиотерапевтични и рехабилитационни методи за лечение, а за жалост блесна в новините със скандални разкрития след разследване на една от водещите национални телевизии в България.

Нека си припомним...

В СБР Баня се лекуват пациенти по програми на НОИ и по клинични пътеки. Данните сочат, че миналата година с пари от осигуровките ни там са лежали около 3500 души. В средата на месец април стана обществено достояние, че голям процент от пациентите обаче не са реални, твърдят бивши и настоящи служители. Ръководството лекувало по документи основно персонала. А в замяна на това служителите получавали кашкавал и салам.

Болница в Карловско лекувала фиктивно, а в замяна давала кашкавал и салам ВИДЕО

След излъчен репортаж стана ясно, че управителката Божана Иванова също е била пациент на санаториума по клинична пътека - фиктивно, без да ползва процедури.

Според разкритие на GlasNews.bg в деня, след като бе заснет репортажът за санаториума и осъществяваната в него скандална практика, управителката Божана Иванова изготвила декларация в нейна защита. Декларацията е била само една на брой и според запознати, служителите били принуждавани да се подписват на празни листове, които не били прикрепени законно към декларацията. Листовете били "хвърчащи" и съответно подписите на служителите има възможност да бъдат използвани за користни цели. Правени са и намеци - който откаже да се подпише, може да остане без работа, твърди служител.

Шефката на санаториума в Баня принуждава служителите си да се подписват в нейна защита

Още на същия ден Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и светкавично отстраниха директорката Божана Иванова от длъжност до приключване на проверка от здравното министерство, под чиято шапка е болницата.

Кой обаче пое управлението на санаторима в курортното градче?

По потвърдена информация, с която GlasNews.bg разполага, на стола на Божана Иванова е седнал Евгени Любенов - позната фигура в медийното пространство.

Евгени Любенов е бил директор на СБР-НК ЕАД филиал Хисаря след спечелен конкурс. Преди това е работил в Националната здравноосигурителна каса и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От 1991 до 2000 година е бил електротехник в КЕ "Балканкар-6-ти септември" в София. Завършил е 141-во ЕСПУ с преподаване на руски език и средно специално образование с профил Електроконтактни системи. След това се е дипломирал в Университета за национално и световно стопанство в София и Медицинския университет в Пловдив. Магистър е по специалността "Обществено здраве и мениджмънт". Има допълнителна квалификация по Международна статистическа класификация на болестите и проблемите свързани със здравето, по основни производства по АПК за неюристи и по мениджмънт на качеството и контрола на здравната дейност. През 2018 година става изпълнителен директор в болница във Враца.

При Евгени Любенов също не липсват скандали - през 2019 година медиците от Врачанската болница излизат на спонтанен протест, а причината - неизплатени заплати. Тогава служителите на МБАЛ-Враца заплашиха изпълнителния директор Евгени Любенов с колективна оставка заради липсата на яснота около изплащането на заплатите.



Къде се покри Божана Иванова и ще си върне ли поста на директор?

Към този момент от НОИ и Районната прокуратура в Пловдив все още извършват кръстосани проверки в санаториума в Баня. Проверките не са само по документи, но и на място, в реално време. Според запознати, временно отстранената от длъжност русокоса директорка ще се завърне на своя пост до края на месеца, въпреки извършеното разследване и установените от него нередности. Бивши служители обаче настояват тя "да си стяга багажа за Сливен".

Ще се върне ли Иванова на работа и кога? От GlasNews.bg продължаваме да следим темата! Очаквайте подробности!

Само на 45 км от Пловдив - лечебните води, излекували ревматизма на Цар Борис III