Живот, здраве, чистота - това ни дава минералната вода.

България е истински природен рай, защото тук всеки един може да усети лечебната сила на всички познати в света видове минерална вода. Още от дълбока древност лечебната и духовна сила на водата е добре известна по нашите земи – този факт го потвърждават и хората, докоснали се до минералната вода. Специално за читателите на GlasNews.bg подготвихме материал, с който да ви запознаем с лечебната сила на водата в град Баня, Карловско.

За курортното градче...

Баня е град в Южна България. Той се намира в Община Карлово, Област Пловдив, в плодородната Карловска котловина, само на 10 км от град Карлово (с железопътния транспорт), на 45 км от Пловдив и на 146 км от София по задбалканския път. През периода на Възраждането в Баня се развиват производството на розово, лавандулово и ментово масло, както и винопроизводството. След Освобождението в града пристигат двама предприемачи -  братята Багарови, които построяват 3 фабрики за дестилация на розово масло и вили за почиващи край лековитите минерални извори. През 1927 г. във вилата на фабриканта И. Багаров отсяда за лечение на ревматизма си Цар Борис III. Близки до него споделят, че е останал много доволен от своето лечение в Баня и той решава да построи тук царски дворец. Той е разположена сред двор с богата растителност и е завършен през 1929 г.

Бликащата минерална вода в националния курорт

Вместо град Баня доста често можете да чуете туристите да употребяват Карловски минерални бани – това е така заради наличието на бликаща минералната вода, превърнала града в национален курорт.

Минералната вода в привлекателния балнеоложки център е слабо минерализирана, сулфатно, хидрокарбонатно-натриева, флуорна, силициева с високи алкални реакции. Една от основните съставките във водата е сярата. Лечението се извършва с киснене. Водата не е подходяща за пиене. За наличие на сяра се разбира и от специфичния мирис на водата. Между другото - ако се къпете със сребро то ще почернее, но после лесно се почиства със сода бикарбонат. Ако имате рани по кожата от скорошно охлузване - те заздравяват изключително бързо.

Водата в Баня действа благоприятно при лечение на: възпалителни и дегенеративни ставни заболявания (ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, артрити и артрози, следфрактурни състояния); заболявания на централната и периферната нервна система (радикулити, неврити, плексити, дископатии, дискови хернии); функционални заболявания на нервната система: неврози; кожни заболявания: псориазис и псориатични артрити; хипертонии.

Подарете си здраве в град Баня

Съвсем логично е в туристическото градче да има градска баня. Едната възможност за туристите е баня „Банчето”, където водата е приятно топла и много лечебна. „Банчето“ е закрито и разполага с 2 помещения – едно за жени и едно за мъже. Във всяко от тях има съблекалня със гардеробчета, баня с душове и плитък, но голям басейн.  „Банчето“ е построено върху самия минерален извор и извира директно в двата басейна (в мъжкото и женското отделения). Хората, правили много процедури в Баня, смятат това „Банчето“ за “натурално джакузи”. Водата успокоява нервите и помага за заболявания на костната система. 

Другият вариант е да посетите Централната баня, където водата е по-вряла в сравнение с тази в “Банчето”. Врялата вода натоварва повече сърцето и кръвоносните съдове и затова тази баня се използва по-скоро като хигиенна баня отколкото за лечение. В централната баня също има 2 отделения – за мъже и за жени – със съблекални, душове и басейн с топла вода. В централната баня е запазено и възстановено помещението, в което се е къпал цар Борис ІІІ – “Царската баня” - и срещу скромна сума може да се почувствате като царе.

В Баня можете да отидете и на кални бани, които са под открито небе. В калните бани има 2 басейна с лечебна кал – единият е с по-хладка кал – 37°, а другият е с по-топла – 39°. В зависимост от това какво е здравословното Ви състояние влизате в басейна с по-топла или с по-хладка кал. Възможно е да не влизате в басейна, а да си намажете с кал само определени места от тялото.

„Водата е вълшебна! Любимото ми място за ваканция! Аз обожавам минералната вода на гр. Баня и ще се радвам ако повече хора се докоснат до нейната лечебна сила. Моята лятна почивка неизменно е свързана с това градче и хармонията, която ми дарява.“, коментар на Виолета Томанова, София, България.

Лято е! Басейните с чудотворна вода в Баня отвориха врати СНИМКИ