Трагичен инцидент със загинало дете на пловдивски булевард ни разтърси този вторник. Шофьорка с едногодишен стаж зад волана блъсна майка и 13-годишната ѝ дъщеря на пешеходна пътека на „Брезовско шосе“.

Отговорните ще разследват причините за възникването на катастрофата. А междувременно собственик на обект в близост публикува няколко кадъра от момента на катастрофата. Делчо Делчев е опитал да изчисли каква е скоростта на виновната шофьорка и от кой момент започва да спира колата си. Делчо смята, че приблизително със 70 км/ч се е движил ситроена на 54-годишната жена.

Проверяват телефона на шофьорката, прегазила момиче в Пловдив

"Уважаеми съграждани, родители и деца, шофьори и пешеходци. От няколко дни изслушах и изгледах, какви ли не коментари и анализи на злополуката на Брезовско шосе, на която да кажем, че задочно съм свидетел. Телевизии, електронни медии и социални мрежи гърмят. Всеки говори за превишена скорост и как никой не се съобразява. Факт! Всички сме чували афоризмът: "Когато фактите говорят и боговете мълчат". Та в този смисъл по-долу виждаме няколко неща, които и с просто око и елементарни познания говорят много. Първо виждаме автомобила, който се задава, след това момента, в който има директна видимост и започва да спира и момента на сблъсъка. С помощта на приложение измерих разстоянието от първоначалното местоположение до сблъсъка и с прости сметки излиза, че скоростта на движение е била около 70км/ч.

Адвокат за трагедията в Пловдив: Това направо си прилича на екзекуция

Забелязваме и краткото време на видимост и възможност за реакция, поради наличието на друга завиваща на платното кола, заради която, ДОРИ И ДА БЯХА СЕ ОГЛЕДАЛИ пешеходките, преди да стъпят на пътеката, вероятно пак нямаха да имат шанс да избегнат съприкосновението. От тук са разсъжденията ми, "Ами ако бяха погледнали и бяха сигурни, че е безопасно, можеше и да не се случи трагичния инцидент", "Ами ако шофьорката караше със съобразена скорост и повишено внимание в зоната на пътеката, щеше да реагира и т.н и т.н. В обобщение апелирам към всички участници в движението да имаме култура на пресичане и култура на шофиране, за да се избегнат за в бъдеще подобни инциденти. Всеки е ценен за някого и всеки го очакват вкъщи.

П.с. Не коментирам, че в репортажите по телевизията, правят хипотези и се говори за разследване на случката, а единствените записи, които биха били полезни за него са от моите охранителни камери, а вече ден трети никой не ме е потърсил," гласи информацията на Делчев.

Лек автомобил помете две жени на "зебра" в Пловдив - едната загина!

Ето как коментираха пловдивчани:

„Ако се бяха огледали със сигурност нямаше да се стигне до там. Шофьорът си е виновен и нека си понесе наказанието, но защо пресичаме на пешеходна пътека все едно някой ни пази от високо не знам. И не да се огледаме, а през цялото време докато сме на пешеходната пътека, трябва да се оглеждаме, защото живота е най-скъпото, което имаме.“

„Абсолютно псевдо шофьорката е виновна! Ако нямаш видимост на пешеходна пътека просто намаляваш толкова, че да имаш готовност да спреш, а тая въобще не е имала намерение да спира на пешеходна пътека.“

„При това преди пешеходна на оживено място да минеш със 70 си е меко казано безумие. Плюс това казаха, че е нямало грам спирачен път.“

Заради трагедията жители на Пловдив готвят протест на злополучното място. Мирният протест ще е под надслов: „Аз искам да живея. А ти?”. Хората настояват за светофар на мястото, на което стана катастрофата. Смятат, че не е достатъчно да бъде направена повдигната пешеходна пътека, както предлагат от общината.