Поставяме фокус върху това ще отпаднат ли зависимостите в съдебната власт след конституционните промени.

"Конституционният проект претърпя много качествено изменение между първо и второ гласуване. Огромна част от текстовете всъщност не бяха в този вид на двете първи гласувания. Някои текстове, които по-скоро бих оприличил като бутафорни, за отвличане на вниманието, отпаднаха. Това бяха текстове свързани с вторите мандати на кметовете и датата на националния празник", заяви адв. Велислав Величков.

Според адвоката тези теми са били повдигнати, за да се отвлече вниманието от по-важните промени.

Не трябва да се позволява главният прокурор да ръководи цялата прокуратура по начина, по който е възможно в момента, смята адв. Величков. Той е убеден, че с предложените промени ще има успех в ограничаването на правомощията на обвинител номер едно.

Приеха промените в Конституцията на второ четене

"Няма да има повторни мандати на главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Главният прокурор, поне по Конституция, няма да ръководи заседанията на прокурорския съвет и да упражнява своето влияние по този начин, което съчетано с премахването на надзора за законност на главния прокурор върху дейността на всички прокурори, вече имаме едно много съществено ограничаване на неговите правомощия точно в тази част, в която той можеше да изземва дела и преписки, да ги мести от прокуратура в прокуратура, да ги взима в Главна прокуратура, да диктува дали да образуват досъдебни производства", поясни адв. Величков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да се изравни балансът във Висшия съдебен съвет и да не се позволява той да се ръководи от политически нагласи.