„В България и всъщност никъде хората не пият достатъчно вода. Много вода да се пие също е опасно, внимавайте. Трябва да се консумира не повече от литър и половина максимум вода на ден“. Това каза шеф Силвена Роу.

„Яжте марули, те са с най-ниски калории и с най-висок процент вода – 96%. Краставицата в България съдържа 95% вода, тиквички, домати – 94% и динята – 92%. Сега е сезонът на дините и ягодите, които имат около 91%. Това са храните, които трябва да ядем. Правете си бульони, студенти супи и тартори, за да може да намалите температурата на тялото“, съветва Силвена Роу.

По думите ѝ обаче голямото количество студени храни и напитки също не са полезни.

„Внимавайте с ледените напитки и сладоледите, защото температурата на тялото спада страхотно много и то започва да енергетиизра себе си, за да възпроизведе повече температура. Храносмилането изисква страхотно много енергия. Кафето и чаят са диуретици, те са дехидратиращи вместо да ни хидратират. Ако пиете едно кафе – две чаши вода, за да си повдигнете хидративното ниво“, каза тя в ефира на bTV.

Храни и напитки, които силно дехидратират организма

По думите на шеф Силвена Роу през лятото трябва да ядем леки и лесно храносмилаеми храни. 

„Това е сезон, в който трябва да се ядат най-много зеленчуци и плодове, месо да се яде не повече от около два грама на кило. Ако сте 80 килограма, яжте по 160 грама протеин на ден, но да не се яде в никакъв случай тежка храна. Тя не само ни затлачва, унива и ни прави летаргични, мързеливи и т.н., тя изисква много усилия на тялото ни за храносмилане“, обясни тя.

Силвена Роу отново напомни колко полезно е пиенето на вода с лимон сутрин и разкри няколко подправки, които биха ни се отразили благоприятно.

„Има една подправка, която всеки трябва да взима, освен ако няма медицински проблем и трябва да се допита до доктора. Ако сте здрав и силен, слагайте сутрин като се събудите, без изключения, една-две чаши вода с малко лимон. Добавям и една лъжица чист оцет от ябълка и три пъти кайен, специална чушка. Той е страхотен за разреждане на кръвта и прочистване на артериите. После пия огромна чаша със зелен чай. Друга важна подправка е кервизът, листата му и самият той имат много висок процент вода, добавяйте го във всяка салата“, посочи тя.

Дългосрочно проучване разкрива защо пиещите зелен чай живеят по-дълго

Какво не трябва да ядете на закуска: 3 популярни храни, от които напълнявате

Здраво сърце и силен имунитет: 8 причини да ядете червени храни по-често