По целия свят червеното е цветът на любовта, страстта и желанието. На Свети Валентин червеното става доминиращ цвят в облеклото, декора и много други. Какво ще кажете да добавите и малко ярък цвят към вашата диета? Оказва се, че червените храни са изключително полезни и могат да донесат осезаеми ползи за вашето здраве. Разбира се, това се отнася за здравословните продукти, а не за тортата "Червено кадифе". За това пише Health Shots.

Червените храни включват плодове и зеленчуци, които съдържат червен пигмент, главно поради наличието на съединения като ликопен, антоцианини и беталаини, казва диетологът д-р Рохини Патил. Тези съединения в червените храни им придават яркия цвят и носят куп ползи за здравето.

Здраве на сърцето

Червените храни, особено доматите, съдържат ликопен, известен със своите сърдечно-защитни свойства. Ликопенът помага за понижаване на кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания. Проучване от 2021 г., публикувано в списание Bioscience Research, е установило, че калият, открит в динята, друга червена храна, помага в борбата със сърдечните заболявания и защитава здравето на сърцето ви.

Снимка: Freepik

Профилактика на рака

Антиоксидантите в червените храни се борят със свободните радикали, казва д-р Патил. Те потенциално намаляват риска от някои видове рак, включително рак на гърдата и простатата.

Подобряване на зрението

Червените плодове като ягоди и диня са богати на витамин С и антиоксиданти. Те насърчават здравето на очите и намаляват риска от свързана с възрастта макулна дегенерация.

Повишаване на имунитета

Наличието на витамин С в червените храни укрепва имунната система. Те помагат на организма да се бори с инфекции и болести.

Снимка: Getty Images

Здрава кожа

Антиоксидантите в червените храни също допринасят за здравето на кожата. Борят се с признаците на стареене, осигурявайки сияен тен.

Храносмилателно здраве

Червените плодове като малини и череши са богати на фибри. Те подпомагат храносмилането и поддържат здравето на червата.

Противовъзпалителни свойства

Червените храни, включително череши и нарове, съдържат противовъзпалителни съединения. Червените храни могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото.

Контрол на теглото

Съдържанието на фибри в червените продукти дава усещане за ситост. Това от своя страна помага за контролиране на апетита и подпомага усилията ви за управление на теглото.

Снимка: Pexels

Ето някои червени зеленчуци и плодове, които можете да включите в диетата си.

  • Домати: Използвайте ги в салати, супи или им се насладете като лека закуска.
  • Ягоди: Добавете ягоди към кисело мляко или смесете в смутита.
  • Червени сладки пиперки: Идеални за салати, печено или като хрупкава закуска.
  • Череши: Насладете се на череши като закуска или добавете към десерти и напитки.
  • Диня: Насладете се на този плод като освежаваща закуска.
  • Нар: Поръсете върху салати, направете сок или ги яжте чисти.
  • Червени ябълки: Добавете към плодови салати или напитки.
  • Малини: Добавете тези плодове към кисело мляко или ги смесете в смути.
  • Червени боровинки: Добавете боровинки към салати или им се насладете като сок.

„Включете разнообразие от червени храни в ежедневната си диета, като се стараете да ядете поне 2-3 порции на ден“, казва д-р Патил. Но имайте предвид, че прекомерната консумация на червени храни може да причини дискомфорт в стомашно-чревния тракт при някои хора.

Хората с чувствителност към червени плодове и зеленчуци трябва да ги избягват. Освен това хората с определени медицински състояния, като камъни в бъбреците или стомашно-чревни проблеми, може да се наложи да ограничат приема си.

Превод: GlasNews.bg

4 храни за закуска, които ще ви помогнат да отслабнете

5 витамина и микроелемента, необходими за вашето здраве