Всякаква намеса на „Пирогов” в политически и друг вид борби е неприемлива. В болницата се лекуват от най-бедния до най-богатия, от най-малката политическа партия до най-голямата. „Пирогов” няма политическа принадлежност и оцветка и е истински пример за плурализъм. Това коментира директорът на най-голямата спешна болница у нас Валентин Димитров, за когото здравният министър подписа заповед да бъде освободен.

По думите му инсинуациите, че „Пирогов” ще фалира са недопустими. „Най-малкото са политически незрели от устата на министър, на човек, от когото очакваме да оправи здравеопазването”, подчерта Димитров, цитиран от Нова. Той поясни, че у хората вече има напрежение дали ще получат адекватна медицинска помощ от лечебното заведение заради отношението към болницата.

Хинков: Финансовата загуба на "Пирогов" е 31,4 млн. лв.

Димитров подчерта, че за времето, за което е начело на „Пирогов”, дружеството е на печалба. „Не съм магьосник – мениджър съм. От началото на 2023 г. до юни тази година печалбата на предприятието е 307 000 лв. През деветмесечието на същата година вече е 989 000 лв. Към 31 октомври 2023 г. – над 1 112 000 лв. Трендът е за постоянно увеличаване на печалбата”, категоричен е директорът на лечебното заведение. 

Той каза, че 31 млн. лв., за които говорел министърът на здравеопазването Христо Хинков, са натрупана загуба на предприятието в продължение на 23 години. „6 милиона са загубата за 2022 г., в която все още моята работа няма принос. Така че и тук не чувствам вина. 6 млн. пак ги приписват на мен, но пак са за минал период”, добави Димитров.

Денков: Видях злоупотреби в "Пирогов", затова директорът е сменен

Борисов: Смяната на директора на "Пирогов" е брутален акт