Датата 24 февруари 2022 година вероятно ще остане в историята с напрежението между Русия и Украйна. На този ден започнаха и опитите за „принудителни мерки за налагане на мир,“ както руските медии определиха навлизането и нападението в украинска територия. Така нареченият „мир“, оставя след себе си поне 200 жертви и над 300 ранени украинци. За съжаление сред загиналите е и едно невинно дете.

Ракети летяха над много области на страната, загинаха както военни, така и цивилни. Не малко са и жертвите от руска страна. На фона на случващото се, цяла Европа се „изостри“ срещу Русия, с „остро“ осъждане на действията на руския президент, предлагайки да се наложат строги санкции.

Много страни предложиха своята подкрепа на хилядите хора, тръгнали да напускат Украйна. Една част поеха към Полша и Словакия, друга към Молдова и Румъния. България също не остана безразлична. Страната ни предложи да осигури транспорт и убежище не само за българските, но и за украински граждани.

Протестни действия имаше в по-големите градове. Вчера Украинско-българското сдружение събра на протест над 100 души в Пловдив. Сред съпричастните и несъгласни с политиката на Путин имаше и много българи, които искрено подкрепиха украинския народ. Те настояваха да се сложи край на това безумие, да спре войната, избиването на хора.

Един от присъстващите беше и Виктор Мелник. Той е музикант, роден в Украйна и завършил образованието си в Киев. Женен е за рускиня. Живее в България от 20 години, но все още милее за Украйна, защото там са повечето му роднини, които сега са принудени да се крият в мазетата.

Протест срещу войната! Жена: Дори най-големите изроди пускат "зелен коридор" ВИДЕО

„Сестра ми, децата ѝ и техните деца са на 300 километра западно от Киев. Разтърсвани са от силните експлозии в близост, по осем пъти на ден се чуват и зловещите сирени за тревога. Децата са стресирани и плачат, всички много ги е страх. Крият се в мазето. Чуваме се по телефона и разбирам за ужаса, който изпитват,“ споделя Виктор пред GlasNews.bg.

Той се съгласи да разговаря пред медията ни и допълни, че освен сестра му, там са нейните две деца с техните общо четири деца, както и майка му.

На въпрос - Защо се стигна до това напрежение между двете братски държави, той отговори:

До това положение се стигна с години на натрупване на неразбирателство, между държавите, хората, неправилната политиката. Няма еднозначен отговор. Причината се корени някъде още преди години.

Може би трябва да се върнем малко по-назад във времето. Започна се с манипулации и настройване на хората едни срещу други. Това нещо впоследствие прерасна дори в омраза. Още когато президентът Янукович управляваше, а в крайна сметка по своя воля избяга. Русия възприе това като преврат и Украйна излезе от руското влияние, той беше проруски настроен. Такава беше и политиката му. Украинците пожелаха да се движат в посока Европейски съюз, а Янукович отказа да подпише това споразумение и полицията тръгна срещу хората. Имаше пребити студенти. Тогава Украйна сякаш се събуди и възмути – как е възможно да бият деца в една свободна държава, които просто искат по-добро бъдеще за себе си и за страната. Но Русия не възприе това. За запада и украинците – хорското възмущение успя да победи, както е описано в конституцията, че народът е главният носител на властта, и така със своите демонстрации и протести, те успяха да победят тази държавна машина.

Какво според теб иска Русия и какво остава скрито зад действията им?

Ами след тази революция, Русия влезе в Крим. В един момент руските войски нахлуха, а после Путин каза, че се е провел референдум! Това не е истина. Нахлуха войски и завзеха целия полуостров. Ако някой протестира, той е арестуван. Имаше много лъжи, които Путин си позволяваше, хората спряха да му вярват, но той имаше голяма военна сила. С контрол и властта, която има, успя да бъде толкова години президент. Откакто Съветския съюз се разпадна, Русия остана една страна, в която никой няма никакви права, свобода. Вкарват те в затвора или те разстрелват. По отношение на Украйна – там останаха с принципите за свобода, иначе как Зеленски щеше да стане президент.

С желанието на Украйна да влезе в НАТО, вече се засегнаха руските интереси. Те казаха, че това няма как да стане.

Какво би казал на руснаците?

Бих им казал, че техният президент от демократичен стана по-тоталитарен и диктаторски. Това стана с годините, толкова постепенно. Самите хора не усетиха кога и как е станало, оказаха се като заложници в собствената си държава, на тази власт. Путин смята, че той винаги е прав и понеже страната е по-силна и има ядрени оръжия, може да налага на останалите. Малките държави трябва само да се подчиняват. Украинците не са руснаци. Те все повече придобиха увереност, отстояваха своите принципи и интереси. Какво бих им казал на руснаците? Част от тях опитваха да протестират, обаче не могат. Бих посъветвал да са по-агресивни към властта. Трябва да са единни и обединени, за да се противопоставят на този тотален контрол.

Трябва ли Украйна да се присъедини към НАТО?

Трябва ли? Естествено, не трябва. Въпрос на свободен избор е. Има страни като Швейцария например, която иска да бъде неутрална и да не членува в пактове или военни организации. Русия от своя страна се присъедини в друг подобен блок заедно с Бразилия, Индия, Китай и Република Южна Африка.

Какво послание би изпратил на всички украинци, които в момента са подложени на този ужас? Би ли ги посъветвал да бягат, или да останат да се борят?

Не могат всички да избягат, това е нереално. Чувам, че Киев е страшно пуст, дори хората сравняват с времето, когато беше катастрофата в Чернобил. Толкова обезлюдено, много избягали хора. Не мога да кажа, че тези, които ще останат, са глупави. Това е тяхната родина. Да не избягаш, е духовно и морално. Те не нападат хора, а се отбраняват. Но тези, които могат да избягат, да го направят, който не може или не иска, нека остане и се противопостави.

Ако сега живееше в Украйна, как щеше да постъпиш?

Виждайки накъде вървят нещата, мога да кажа, че аз вече избягах. Още през 2000 година. Тогава тръгна това противопоставяне в обществото. А аварията в Чернобил също е една от основните причини, заради мен и здравето на семейството ми.

Какво ти харесва най-много в България?

Първото прекрасно чувство, което имах, беше пътуването ми с кола от Пловдив до Асеновград, беше пролетно, слънчево време. Гледах планините и си мислех, колко красива страна. Красива природа. Чувствах се много спокойно, усещах, че това е място, в което мога да живея и да съм добре. Впоследствие пристигна и моята съпруга с децата ни. Срещнахме много хубави хора, те също бяха свързани с музика. Дори създадохме квартет, с който свирихме на баян и акордеон. Просто всичко стана много естествено. Ние от по-рано търсехме варианти за преместване от Киев, където живеехме. Заради работата си пътувах много из Европа, но България е страната, превърнала се в мой дом.

Какво ти липсва от Украйна?

Какво липсва… хм, честно казано, не ми липсва много. Естествено, липсват ми роднините ми, които останаха там. Моля се всички да бъдат добре и да няма повче жертви.

Точно за това апелира и Оксана Зоболотня на вчерашния протест срещу действията на Русия в Украйна, под надслов „Не на войната в Украйна“.