Вълна от съпричастност към украинските бежанци у нас. В социалните мрежи се появиха десетки групи за помощ при намирането на подслон, работа или медицински грижи. Един от българите решени да помогне е Емил Кирилов.

"Мога да наема до пет (5) души на работа и да им плащам жилището", това пише мъжът в мрежата. Той предлага помощ на украински граждани, които са избягали от ужаса на войната и са стигнали до България.

Вижте целия пост на Емил Кирилов

"Разбрах, че са влезли в България около 2000 души от Украйна... Все някой от тях няма да се чувства добре да седи и да гледа от някой бежански център. Мога да наема до пет (5) души на работа и да им плащам жилището. Ако някой има такива познати да се свърже със мен на лични. Не го правя за печалба хората ще вземат поне 1500 лева чисто за работа 15 дни месечно! Това мога да предложа! Става дума за ресторант в град София! Ако местата при мен свършат мога да говоря и със колеги в други обекти и ще им намерим решение!

Украинка преведе децата на непознат мъж през границата ВИДЕО

Благородната постъпка на мъжа печели одобрението на потребителите на българските социални мрежи. По целия свят продължава подкрепата за украинците, които се борят срещу агресията от страна на правителството на Русия.

Припомняме, че този сутрин "Гранична полиция" сутринта обяви, че през последните два дни през граничните пунктове на сухопътната ни граница с Румъния са влезли общо 550 автомобила с украинска регистрация с 2800 украински граждани.

Приблизително 368 000 души са избягали от Украйна в съседните й страни след началото на руската инвазия в четвъртък и този брой продължава да расте. Това съобщи в туит Службата на върховния комисар на ООН за бежанците, цитирана от Франс прес.

Всички пътища са блокирани и сме обградени, намираме се пред хуманитарна катастрофа

За същия период Полша е приела над 156 000 души, показват данни на полската служба за гранична охрана.

В цялата страна хората се организират в социалните мрежи, набират средства, предлагат подслон, храна, работа и безплатен транспорт на бежанците.

Румъния съобщи, че на нейна територия са дошли 47 000 украинци, от които 22 000 са минали транзит, а 25 000 са останали в страната.

В Унгария са пристигнали над 71 000 бежанци от четвъртък, съобщи полицията.

Зеленски за преговорите с Русия: Не вярвам много в резултата