Сърдечно заболяване, което не е било диагностицирано до този момент, е причината за смъртта на Елисавета Станева в УМБАЛ“ Свети Георги“. Това се потвърждава от резултатите на извършената патолого-анатомична аутопсия, съобщават от здравното заведение, като се позовават на извършената обстойна вътрешна проверка по случая. Тя бе назначена след като майката на младата жена разказа в медиите, че дъщеря й не е получила „адекватна медицинска помощ“.

Приключила е вътрешната проверка в МБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив за смъртта на 27-годишната Елисавета Станева.

За трагичния случай съобщи майката на момичето, като според нея Елесавета не е получило адекватна спешна помощ. Няма нарушения от страна на персонала на болницата в случая. Това е показала проверката в лечебното заведение.

Вижта официалното становище на болницата след вътрешната проверка:

Във връзка с излъчен материал в сутрешния блок на Нова Телевизия на 29.05.2023 г. по сигнал от майката на пациент - Елисавета Станева, хоспитализирана на 9 май в 12:45 часа в Клиниката по инфекциозни болести, с твърдението, че “не е получила адекватна помощ”, Ви уведомяваме за резултатите след извършената обстойна вътрешна проверка по случая:

Прокуратурата се самосезира за смъртта на Елисавета

По време на болничния престой на Елисавета Станева са били извършени своевременно обстойни диагностични процедури и е бил предприет терапевтичен подход за овладяване на оплакванията, които са я довели в лечебното заведение на 09.05.2023 г., а именно: фебрилитет, дехидратация и интоксикация. От проверката се установи, че пациентката се е повлиявала много добре от назначената терапия с видимо подобрени показатели при контролните изследвания и в добро общо състояние, включително на следобедната визитация на 14.05.2023 г. в 17:20 часа. На 14 май към 17:55 часа внезапно пада със загуба на съзнание. Регистрирано е спиране на сърдечната и дихателната дейност. Дежурната санитарка - пряк свидетел на случилото се, веднага е сигнализирала дежурния лекар и дежурната медицинска сестра. Същите са се отзовали незабавно и двете са започнали животоспасяващи действия (кардиопулмонална ресусцитация). Своевременно се е отзовал и повикания лекарски екип от Клиника по анестезиология и интензивно лечение, като се е присъединил към извършването на реанимационните действия (по протокол).

УМБАЛ "Св. Георги" с позиция за починалата млада жена

Лекарската контролна комисия към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД е приела, че причината за смъртта на пациентката Елисавета Павлова Станева категорично не е токсикоинфекциозния синдром, който е адекватно лекуван, контролиран и овладян във времето. Не са установени нарушения на лечебно-диагностичния процес от страна на лекарите от Отделение по спешна медицина, Клиника по инфекциозни болести и Клиника по анестезиология и интензивно лечение. Комисията е приела, че най-вероятната причина за смъртта е съществуващата, но недоказана до този момент сърдечна патология. Същата се потвърждава от резултатите на извършената патолого-анатомична аутопсия, а именно: „Рестриктивна кардиомиопатия – ендомиокардна фиброза на лява сърдечна камера“. Тиреодитът на Хашимото, от който е известно, че е боледувала пациентката от години, без да е спазвала назначеното ѝ лечение  (по нейни твърдения), е посочен като фоново заболяване, което обаче е утежнило протичането на скрита коморбидност – кардиомиопатия. Решаващо за фаталния изход се оказва именно придружаващото безсимптомно заболяване, за което пациентката не е имала причина да търси преди това лекар, особено предвид младата й възраст.