Зловещата катастрофа край Асеновград вчера, която взе три жертви, предизвика полемика в социалните мрежи за ролята на полицията и отговорността на шофьорите на пътя. Започна я мъж, който стана свидетел на трагедията и публикува снимка с размазаните коли, в които смъртта си намериха 34-годишната шофьорка на едната кола, 57-годишният водач на другата и негов спътник, на 50 години.

Трагедията е пълна! Три са жертвите на зловещата катастрофа край Асеновград

Ето какво написа Росен Арабаджиев във Facebook:

"Във връзка с катастрофата от снощи искам да ви попитам - как мислите, дали пътна полиция има план и желание да дисциплинира нарушителите в този и други подобни участъци? Пътувам ежедневно по маршрута и положението не просто се влошава, а става безнадеждно.

Защо аз или вие трябва да се притесняваме, че имало мантинели и да мислим как да напуснем платното, за да избегнем катастрофа? Няма ли да е много по-просто, ако водачите бъдат принудени от органите на реда да спазват ограниченията на скоростта, дистанцията, участъците за изпреварване?"

"Може ли да дадете идея как точно да стане това? Такива участъци - колкото искате. И по пътя за Козаново, а от там и към П. Евтимово, по пътя за Поповица, по пътя за Смолян. Много са. Защо само в един участък да се "дисциплинират" нарушителите? Не е ли по-лесно, ние самите, като общество да сме дисциплинирани? Полицията не е слънце, че да огрее на всякъде. Жалко за жертвите, НО един от тях е виновен! Нито полиция, нито община, нито арменския поп са виновни!", контрира Васил Василев, който мигновено получи отговор от автора на поста:

"По настоятелна молба на Васил Василев отделям в самостоятелен коментар възможните мерки, които смятам, че могат да се предприемат за този и други подобни проблемни участъци:


=> патрулиране на пътна полиция с МПС без обозначения


=> поставяне на макети на полицейски коли


=> видеонаблюдение (за неправилно изпреварване, дистанция)


=> гъвкави ограничители по осевата линия


=> измерване на средна скорост


А ако се мисли по въпроса и се осъзнае, че има проблем, най-просто би било да се заимстват идеи от други държави, които са намерили решение."

Предложенията на Арабаджиев провокираха още мнения и въпроси: "А финансирането? В момента имат две патрулки на смяна. От къде ще дойдат другите коли? Ефекта от макетите ще е от ден до пладне. Самото видеонаблюдение кой ще го извършва? Нали трябва да има хора, които да гледат в реално време или поне да преглеждат записите? Кой ще им плаща? Самите камери кой ще ги плати? Кой ще финансира и "гъвкавите колчета"? Измерването на средната скорост изисква намесата на ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ВЛАСТ. Там са необходими законодателни промени. Иначе, средната скорост може да стартира веднага без допълнителни разходи, НО трябва да се внесат необходимите поправки в закона. Това не зависи от полицията. Единствено последното е смислено и би свършило работа, но не е от компетенцията на полицията."

Много от коментиращите смятат, че хората трябва да се дисциплинират сами:

"Няма как полицията да дисциплинира, и то в общество, в което на нея се гледа само негативно и непрекъснато се плюе за всичко. Полицията установява нарушения и санкционира за тях. Дисциплината и спазването на нормите е нещо, което следва от възпитанието на децата още от ранна възраст, но е трудно, при положение че всеки, който види полиция и ги плюе пред децата си и нарушава сам нормите и законите непрекъснато, няма как да стане!"

Други пък, че пътната полиция има много трески за дялане:

"Полицията има статистики за такива участъци с концентрации на тежки ПТП-та. Вместо да крият камерите в храстите с цел хранилка, да започнат да ги слагат в такива опасни участъци. Много добре знаят как да подобрят дисциплината на пътя, но за тях целта не е такава. Целта е да ми бръкнат в джоба, не да ме дисциплинират..."

А вие какво мислите?

Тежка катастрофа край Асеновград, колите са размазани, вадят затиснати хора* СНИМКА