46 станаха жертвите на лумналия в пламъци пътнически автобус с македонска регистрация на магистрала "Струма". Сред загиналите има 12 деца – непълнолетни и малолетни.

Трагичният инцидент е станал край село Боснек към 2.00 ч. След полунощ.

Пламъците избухнали след удар на превозното средство в мантинелата.

Най-малко 43-души са загинали при пожар в автобус на АМ Струма

Жертвите са македонски граждани. Те са се връщали от екскурзия в Истанбул, Турция.

Малко след полунощ автобусът спрял на бензиностанция до София, след което е продължил. След около час превозното средство с регистрация в Скопие е катастрофирало.

Според първоначална информация причина да не могат да се спасят хората е това, че автобусът се е преобърнал. Това е причината да не може да се каже със сигурност дали автобусът първо е катастрофирал и после се е запалил или първо е станал самият пожар в превозното средство.

Седем души са спасени и са откарани в "Пирогов". Те са контактни и в стабилно състояние. Разказали са, че шофьорът е починал и са били блокирани в автобуса. Наложило се да счупят прозорците, за да се спасят.

"Момиче на 17 години и шестима възрастни са приети в болница "Пирогов" след инцидента с автобуса на магистрала "Струма", каза пред БТА д-р Мая Аргирова от Клиниката по изгаряния в лечебното заведение.

"Няма опасност за живота им. Момичето и петима от възрастните са в Клиниката по изгаряния, един е насочен Клиника по травматология. Извършват се допълнителни изследвания на всички", допълни тя.

"Участъкът на магистралата има множество проблеми, цяло лято там са ремонтирани дупки", каза пред bTV пътният експерт Диана Русинова.

"50 метра от мантинелата на магистрала "Струма" са разкъсани при катастрофата", каза пред медиите кметът на Перник Станислав Владимиров. Той потвърди, че участъкът е един от най-тежките в републиканската пътна мрежа.

Българският премиер Стефан Янев е уведомил за трагедията колегата си от западната ни съседка Зоран Заев.

"Първо, искам да изразя съболезнования на близките на жертвите. Преди няколко минути българският премиер Стефан Янев ме информира за голямата трагедия на АМ "Струма" край Боснек. Там автобус с македонски номера е претърпял катастрофа и се е стигнало до трагедия. В него са пътували 53 пътници, 46 са загинали, а 7 са закарани в болницата, и са транспортирани към София.

Помолих премиера да ме информира своевременно за причините за инцидента. Македонските служби - министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването са информирани, и още сутринта ще изпратят екипи, за да помогнат. Първо трябва да се потвърди откъде на къде е пътувал автобуса, но вероятно вътре са пътували граждани на Северна Македония, щом е бил с такава регистрация. Ужасен съм от трагедията, съжалявам за инцидента. Благодаря на българските власти, които правят всичко за опазването на животите на оцелелите. Ще бъдем много благодарни за разследването на тази трагедия", каза Заев.

Млади хора са сред жертвите в автобуса ковчег

Парче от гума е намерено на асфалта преди катастрофата с автобуса

Жена с две деца на ръце изгоряла пред вратата на автобуса ковчег

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че движението по аутобана в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено в двете посоки.

Обходният маршрут е: пътен възел "Долна Диканя " - път III-627 - Радомир, и път I-6 до пътен възел "Даскалово".

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, делото на тежкия пътен инцидент е възложено на екип от следователи от Национална следствена служба.

Вече са започнали действия по разследването, извършва се оглед на местопроизшествието.