Яйцата преминаха в графата "лукс, а мрежата "гръмна" от коментари.

Бум на ифлацията у нас - трудно можем да се сетим за продукт или услуга, която да не е поскъпнала значително за отрицателен период от време. Лесно усетихме инфлацията, тъй като повишенията на цените привличат вниманието ни повече от стабилните или спадащите цени. Известно е, че хората сме склонни по-малко да забелязваме стабилните или намаляващите цени.

По последни данни инфлацията у нас запазва нивото си. През декември 2022 месечната инфлация у нас е 0.9% спрямо предходния месец, а годишната инфлация за декември 2022 спрямо декември 2021 г. е 16.9%, показват данни на Националния статистически институт. Месец по-рано - през ноември 2022, НСИ отчетемесечна инфлация от 0.8%, и годишна - от 16.9%. Така годишната инфлация запазва нивото си, а месечната отчита лек ръст.

И така - инфлацията удари и яйцата, които поскъпнаха рекордно. Увеличението е със 76% - при средно за Европа с 67%. Подобно голямо увеличение на цените последно е имало през 2011 г., когато бяха премахнати конвенциалните клетки за отглеждане на кокошки. Войната в Украйна и поскъпването на фуражите са сред причините яйцата да покачат цената си.

Мъж разряза ябълка на две и остана разочарован: Боядисват ли ги? СНИМКА

Живка Стефанова посети голяма хранителна верига, стигна до щанда с яйцата и се хвана за главата. 10 броя яйца в кутия за 7.19 лв. Жената е споделила снимка в мрежата, която показва етикета с цената на яйцата... и очаквано - "Фейсбук" гръмна от коментари.

Много от коментиращите са на мнение, че това е абсолютна спекула.

"Спрете да купувате за две седмици. Нека да изхвърлят продукцията и сами ще ги свалят. Това е спекула вече!", написа Пламен Петков.

А Лидия Стоевска изрази мнение, което гласи, че някой болен мозък е решил да тества търпението на българина. "Тази гавра трябва да спре!", допълни тя.

"То не знам производителите или търговците полудяха, а може би и двете заедно!", коментира Нора Иванова.

Иван Иванов пък споделя, че си е закупил яйца, но не от голяма хранителна верига, а от малък квартален магазин - там цената им за 10 броя била 4.90 лв.

Съвсем наскоро лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска налагане на ценови таван на храните.

"Мерките за намаляване на цените на храните, обявени от служебния кабинет, няма да свършат работа. Решението е таван на цените на продуктите от потребителската кошница".Това написа лидерът на БСП на своята страница във Фейсбук.

По думите й в цената трябва да се включат разходи за производство, транспорт и 10% печалба.

"Всичко друго отгоре е спекула. Спекулата не се бори с информационен сайт, а със здрава ръка. Вижте какво направи гръцкото правителство. Сложи таван на цените по описания по-горе начин. Който ги наруши, му се отнема лиценза и разрешителните за производство и търговия. Резултатът там е налице", написа още Нинова. А премиерът Гълъб Донев заяви, че ще въведат ежедневен механизъм за наблюдение и контрол на храните по цялата верига на доставките - от производителя до щандовете в магазините, независимо от големината на магазина. 

Жена зове: Не купувайте! Бунтувайте се! Не трайте!

Снимка: Живка Стефанова