При запълване на 80% от леглата в интензивните сектори за лечение на COVID при максимален капацитет учениците ще преминат отново в онлайн форма на обучение, заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той коментира, че това е предвидено в новия план за действане с пандемията, който е направен спрямо данните за Омикрон.

"Твърденията, че ваксините не работят, са тотално неверни. Те обаче не са толкова ефективни срещу варианта Омикрон. При него двудозова ваксинация ни предпазва с до 50%, а ако имаме трета бустерна доза защитата нараства с до 80-85%. Няма 100-процентова гаранция все още", посочи Кунчев пред Нова тв.

Доминантността на Омикрон: В момента 10 души заразяват 16

По думите му влиянието на Омикрон расте главоломно и ако карантинираме всички контактни, ще дойде момент, в който цялата страна ще е под карантина.

Според Кунчев три са причините да расте броят на хората, които влизат в болница въпреки, че са ваксинирани - ниският процент на ваксинация в България, малкият процент поставени бустерни дози и това, че Омикрон успява да заобиколи имунитета, създаден от двудозовата ваксинация.

Кунчев даде отговор на въпроса кой ще може да се възползва от по-кратката карантина.

Седмица след заразяване с ковид – няма отделяне на инфектирана РНК

"Всичко зависи от това в кой момент ни е връчено предписанието от РЗИ. Това важи само ако сме контактни лица на заразен, но не и ако ние самите сме болни", раозясни той.

"КСНС не е кой знае колко голямо събитие, но продължи дълго и се проведе в сравнително малко помещение. Дали всички ще са под карантина, зависи от епидемиолога, който прави проучването. Общият брой карантинирани след Съвета е 28 души", пресметна главният държавен здравен инспектор.

Кирил Петков и шефката на кабинета се карантинираха