"Доминантността на варианта Омикрон се случва. В момента 10 души заразяват 16, което е рекордно в България. Броят на заразените деца също е рекорден, отбеляза математикът Лъчезар Томов.

"Сега виждаме голям скок на заразяване при децата и рекордни проценти. 1208 са заразените деца днес", допълни той.

"Когато вирусите еволюират към по-голяма заразност, всъщност еволюират към по-равномерно разпространение по възрастови групи, тъй като се приспособяват към човешкия геном", обясни математикът пред bTV.

Той прогнозира, че най-вероятно заразените на ден са около 35 000, но нямаме толкова тестове, за да се установят. 

17 тъмночервени области с рекорди – проценти и заразени. Ковид числата днес

По думите му в момента за 8-9 дни болните в болница са скочили от 4100 на над 5200.

"В момента делът на интензивните е 12% спрямо всички. Има много висок дял на интензивност спрямо възрастта, която е много ниска. Излиза, че Омикрон или е даже по-тежък от Делта, или излиза, че не се тества добре и се изпускат много случаи", смята Лъчезар Томов.

"Има тежки случаи при децата, които се лекуват с месеци. Ако заразим 1,5 милиона деца, 500 ще са тежките случаи в рамките на месец", изчисли математикът.

Той си обяснява малкия брой положителни тестове в училище с това, че тестването е неефективно.

Според него тази вълна у нас няма да е много кратка заради малкия брой ваксинирани и трябва да има поне частично затваряне.

"Трябва да има субсидирано затваряне на нощни заведения, както и онлайн обучение, колкото и да е лошо това", смята математикът.