От снощи асеновградските групи в социалните мрежи клокочат от разтревожени въпроси: Защо мирише така в града? Пожар ли има? Къде е? Според хората целият град е потънал в смог. 

"Не само до казармата - и в Жорж махала, и на Баделема е задимено, та чак баирите към манастирите и наляво и надясно са в мъгла от дим", уточняват хората.

"Квартал Свети Георги е обгазен от снощи от 23:00 часа. Вечерника докара пушека през дефилето видимо и се усеща силно при дишане", уточняват асеновградчани.

Някои даже заподозряха, че има пожар до Асенова крепост. Други обаче се досетиха, че пушекът идва от Хвойна, където вчера пламна борова гора. Беше установено, че пламъците са тръгнали от главния път Асеновград – Смолян, вероятно от изхвърлена неизгасена цигара, като много бързо са обхванали гората нагоре по склона.

Продължава гасенето на пожара в Родопите

За съжаление изгорелият район продължава да се увеличава, засегнати са над 500 декара, а гасенето продължава. Теренът е сложен, затова се включиха и военни хеликоптери, а десетки доброволци се отправят към мястото, за да помагат.

Военен хеликоптер гаси пожара в Родопите, набират доброволци

"Това се вижда от Баделема. Нагоре е страшно!", пише асеновградчанин.

Хората започнаха да публикуват снимки, показващи дима, стелещ се над планината:

От преди 10 минути! Снимки от Свети Трифон!

"Мили съграждани, страдащи от миризмата... природата страда, земята, на която живеем, гори. Напръскайте си с ароматизаторче, пък оставете родното да изгори. Да ви имам и приоритетите! Тъжно...", разочарована от реакциите на хората е асеновградчанка.

"Мирише все едно хората в целия град колективно са си запалили печките, напълно възможно е да докара пушека до тук. Той няма как да се разсее толкова бързо."

"Тази снимка е от крепостта, димът се носи от южна посока."

Димът се носи от вечерника и е от пожара над с. Хвойна.

Пожар се разрази в Родопите СНИМКИ