Екипите на Министерството на труда и социалната политика, в частност Агенцията за социално подпомагане, ще окажат нужната подкрепа за всеки, който е пострадал от наводнението в Берковица. Това заяви пред журналисти в парламента служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

„Заедно с кмета на общината ще организираме обходи по имотите на хората, за да може да се идентифицират тези, които са пострадали“, обяви Лазаров.

„Бих искал също да отбележа, че от 1 юни действат нови правила в областта на социалното подпомагане. В рамките на тези нови правила се предвижда една еднократна помощ за инцидентно възникнали нужди, която беше 375 лв. В момента нейният размер е повишен значително и е до 1512 лв.“, уточни вицепремиерът по социалната политика, предаде БТА.

Какви са щетите в Берковица след прелялата река

Лазар Лазаров допълни, че размерът на средствата варира в зависимост от пораженията и нанесените щети, а процедурата за кандидатстването е облекчена, за да може хората по-бързо да се възползват от тях.

„Тези средства представляват подкрепа за първите непосредствени нужди за покупка на храна, вода, лекарства или дребна домакинска покъщнина. Те не са предназначени да покриват ремонтни или възстановителни дейности“, уточни той.

На 1 юни пороен дъжд падна в следобедните часове в Берковица и близкото село Бързия. Наводнени бяха къщи по две улици в ромския квартал на Берковица „Раковица“, където е прелял отводнителен канал към река Раковска.

За около 20 минути от около 16:00 часа в Берковица и село Бързия са паднали 20 литра на квадратен метър дъжд. Водата е повлякла настилки от улиците, клони от дървета, камъни, предмети и дори автомобили в квартал „Раковица“ и в Бързия. За около час движението по пътя София-Монтана между Берковица и Бързия беше ограничено от полицията в едното плътно, тъй като другото беше затрупано с камъни и тиня.

Първи СНИМКИ показват щетите след бедствието в Берковица