Човек е припаднал пред голям хранителен магазин, намиращ се до Сточна гара в столицата. Очевидец на случилото се споделя, че от главата на пострадалия шуртяло сериозно количество кръв.

Хора, които са били в близост до мястото на инфарктната случка, веднага се притекли на помощ.

"Помогнахме му и кървенето спря", написа Симеон Христов в социалната мрежа Facebook.

Симеон уточнява, че са подали сигнал до Спешна помощ, но на линейката е отнело 22 минути, за да стигне до мястото на инцидента.

"За щастие човекът не беше получил нито инфаркт, нито инсулт, а е попрекалил с наздравиците. Но това не е толкова важно. Замислих се, ако това бе станало някъде по комплексите ,а не пред вратата на спешната помощ, колко ли щеше да чака? Хора, внимавайте по празниците, не прекалявайте с нищо, щото няма кой да ви помогне. П. П. Умишлено не заснех пострадалия човек", заключва Симеон Христов.

Снимки: Симеон Христов / Facebook

Разбира се, публикацията на Симеон повдигна въпроса относно това колко бърза е БЪРЗАТА ПОМОЩ у нас. 

"Не знам какво става в този район, но и мъжът ми намери припаднал човек там преди седмица и бяха чакали 15 минути линейка, за да откажат да закарат човека в болница", написа в коментарите под поста Рада Т.

А Мина Б. втрещи с твърдения - жената споделя, че са чакали екип на Бърза помощ над 3 часа за изключително спешен случай.

"След три часа ми се обадиха да питат още ли имаме нужда от тях. Реално им се обадих, след което веднага започнах да подготвям самостоятелен транспорт до ИСУЛ, ако нямах възможност за самостоятелен транспорт и хора, които да ми помогнат, резултатът щеше да е 100% летален...", признава жената.

Велин Т. пък е на мнение, че Спешна помощ в София е нарицателно название на бавна и животозастрашаваща услуга.

"За спешен случай с моята майка преди няколко години (кръвно 240) чаках 90 минути. Някакъв оператор на 112, който се мисли за св. Петър, прецени по телефона, че моят случай търпи отлагане", написа мъжът.

Трябва да отбележим обаче, че закъсненията на линейките могат да бъдат предизвикани от различни фактори и обстоятелства - неефективно управление на трафика, неадекватно планиране на маршрутите, екстремни метеорологични условия, инциденти на пътя и др.

Жена роди в двора на дома си, докато чака линейка ВИДЕО+СНИМКА

Мъж с ковид чака часове в линейка, обикалят 5 болници, за да го приемат

Жена с диабет и два инсулта чака линейка 4 дни!

33-годишен мъж с COVID почина, докато чака с часове линейка

Бездомник чака два часа линейка на автобусна спирка до БАН