Първото бебе на годината в Пловдив е изродено от баща и дъщеря - д-р Ямаков и д-р Ямакова - Владова, които заедно са давали дежурство в новогодишната нощ.

„Аз съм изключително щастлива, че имам тази възможност да работя с моя баща, който винаги е бил силно респектираща фигура в моя живот, но освен това той е моят учител и подкрепа всеки ден. За нас беше изключително голямо щастие да посрещнем новогодишната нощ заедно и да участваме в това вълшебство“, заяви за GlasNews.bg д-р Гита Ямакова от неонатологичното отделение УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Бебето Йоан се роди в първата минута на новата година в Пловдив. То е високо 51 сантиметра и тежи 3430 грама. Терминът на майка му е бил на първи януари.

„Майката е родила по нормален механизъм. Бебенцето е било с добра адаптация след раждането. За момента нямаме отклонения в състоянието му, така е едно здраво и хубаво бебе“, съобщи проф. д-р Мая Кръстева – началник на отделение по неонатология  в УМБАЛ „Св. Георги“.

„Пациентката беше приета в нашата клиника в 22:30 часа с контракции и беше едно абсолютно спонтанно нормално раждане“, допълни д-р Ямакова.

Старшата акушерка в отделението работи тук от 30 години.

„Това ми е първото работно място и няма по-голяма награда да срещнеш майка с бебе и да бъдат благодарни за грижите, които сме положили“, каза Блага Байлова.

Първото бебе за годината се роди в Пловдив

В дежурния екип за раждането на бебето са участвали още неонатологът д-р Петлешкова и акушерките Иванчева и Рамадан.
"Мама Екатерина и бебе Йоан се чувстват прекрасно и пожелават наекипа на АГ клиника още много здрави бебета и щастливи родители", казаха от отделението. 

В последната година се наблюдава леко увеличение на броя на ражданията.

Момченце е и първото бебе за годината в София!