Видео с белки се превърна в хит в социалната мрежа. 

Сергей Иванов публикува кадри с белки, заснети от камера, която е поставена в двора на къщата му. Видеото събра хиляди харесвания и много коментари.

"На тавана ви понякога могат да се настанят белки. Тук ги наричат "кокараджи". Въпреки че е уплътнено навсякъде и подковано, пак намериха малка цепнатина да се промушват", написа Сергей във Фейсбук.

Белката се определя като дребен хищник. Латинското наименование на малкия вредител е Martes foina. Принадлежи на голямото семейство на Поровите, водещи разнообразно съществуване.

Сергей написа, че е искал да се отърве от животинчетата, но без да ги убива. За целта си е купил и монтирал мощно тристепенно устройство с ултразвук. 

"Но сега през юли е техният брачен период и ако не ги прогоня, тук ще си направят леговище и ще отглеждат малките си", пише още той.

Мъжът отбелязва, че е имало период, в който е отсъствал и е забравил да включил устройството на тавана. През това време две белки се промъкнали на таванското помещение.

"Почнаха да тропат много и почти през целия ден не спряха, въпреки че включих устройството", добавя Иванов.

Когато се стъмнило, белките панически напуснали таванското помещение - именно този момент е запечатала охранителната камера.

На кадрите, публикувани в мрежата, се вижда как едното животно се страхува да слезе по отвесната стена, но другото му помага.

"Камерата е заснела и как си помагат да се качат преди това. Иначе те са много пъргави, умни и симпатични животинки", завършва поста си Сергей.

За белката е известно, че често си прави жилище в близост до хората. Ако е в гората, леговището на животинчето може да бъде открито в хралупата на някое дърво, защото белката се катери много ловко.

"Много са сладки! Аз знам от дядо и баба, че ако им навредиш - ще ти отмъстят. Дядо като ги видеше казваше - нека си ходят сладки и благи", написа в коментарите под видеото Гергана Георгиева.

Белката спи през деня в жилището си или се крие някъде, където си е устроила удобно място, постилайки го с косми, мъхове или мека перушина. Нощем хищникът излиза на лов. Жертвите биват нападани на светлината на месеца, но през лятото, още привечер белката може да бъде видяна как безшумно се стрелка, дебнейки жертвите си.

"Може да Ви се стори смешно, но е реално... На село и ние имахме такова животно. Баба ми взе серлива (непрана) вълна. Направи малко кълбо и заби една пръчка, издърпа малко от вълната към друга пръчка, все едно че ще преде. Сложихме ги на тавана и тя каза - в нашата къща се работи, ето ти работа, ако не ти се работи, в края на селото има сватба - отивай там да играеш. И вече 6 г. нямаме такива гости. Опитайте и ще видите резултата. Тия бабини деветини действат", коментира Боряна Ставрева.