Ако започнем дейности в началото на декември, в рамките на шест месеца ще бъдат завършени строителните дейности по повдигането на Бетонния мост, а железопътното движение ще бъде спряно само за 30 дни. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той посети града след писмо от Общинския съвет, в което съветниците поискаха повече информация от него относно изграждането на жп възел "Пловдив".

Проблемът според общинските съветници е, че ако се бутне мостът, няма да има свързаност между южната и северната част на града. Те поискаха дейностите да се отложат, докато се завърши пробивът под Централна гара, който ще осигури тази свързаност.

Министърът уточни, че мостът в момента пречи на железопътния транспорт, който се рехабилитира по проект "Развитие на железопътен възел Пловдив". Проектът е на стойност над 200 млн. лв. и се финансира от Механизма за свързана Европа. Дейностите включват рехабилитация на железопътни коловози, съоръжения, контактна мрежа, сигнализация и телекомуникации, както и изграждане на пътни надлези и подлези, заменящи съществуващите прелези. Срокът за завършване на проекта е до края на 2024 г.

Този проект е започнал още 2016 година и през това време са се сменили общо осем правителства и два мандата ръководство на общината, коментира Гвоздейков, цитиран от БТА. През 2016 година община Пловдив издава положително становище за стартиране на проекта, а през 2018 година подписва споразумение с Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) за разпределяне на дейностите по него. Гвоздейков посочи, че през този период никой не е казал, че има проблем. В момента сме изправени пред два казуса - да кажем, че спираме проекта или да продължим, защото трябва да се усвоят средствата и да се изгради този важен инфраструктурен проект, обясни министърът.

Той каза, че НКЖИ има разрешение за събаряне на Бетонния мост, издадено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Трябва да проявим търпение, да съберем сили и да направим анализ кой проект на общината е приоритетен, каза министърът. По думите му основната грешка е на общината, защото не е планирала и анализирала добре инфраструктурните проекти в града. 

Писмото, което получих, е провокирано от емоциите около предизборната кампания и съм сигурен, че след като утихне еуфорията от нея, всичко ще си дойде на мястото, допълни Гвоздейков.