Грипна ваканция за учениците в Пловдив няма да има! Това стана ясно преди минути, след изявление на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Продължава разпространението на грипната вълна у нас. След като днес беше обявена грипна епидемия в нови три области - Пазарджик, Ловеч и Габрово, грипна епидемия беше обявена и в Пловдив. Учениците в Пловдив, обаче, засега остават в клас, уточни Кунчев.

До края на седмицата е вероятно да бъде обявена епидемия и в областите Варна, Добрич, Ямбол и София - област.

Към момента водещ по разпространение е грипният щам "Виктория", с който са заразени около 60% от заболелите, след него е щамът "Дарвин" с 30% и грип тип Б с 10% разпространение. Продължава и циркулацията на ковид, но в неособено високи нива. Ангел Кунчев увери, че не очаква проблем с местата в болниците.

"Няма кой знае какъв натиск върху здравната система. В София от над 250 детски легла едва 60-70 са заети от деца с някаква форма на грип", изтъкна той.

Главният държавен здравен инспектор подчерта, че противоепидемичните мерки дават резултат за по-лекото преодоляване на грипната вълна като даде пример с Бургас, където днес приключва обявената грипна епидемия и данните там са добри.

Усложнения при щама „Виктория“, по думите му, са като за всеки грип – масово са бронхити, пневмонии.

„Класическа картина, бързо развитие. Другата седмица вероятно почти половината области в страната ще са в епидемия и ще започнат една по една, както Бургас, да излизат от тази ситуация“, прогнозира той.

Припомняме след заседание на Областния оперативен щаб, за да бъде взето решение за превантивните мерки срещу разпространението на грип бе съобщено, че в областта има изолиран грип тип "А". Най-заразени са между 0 и 4- и над 65-годишните. Данните в училищата не са достатъчни, за да бъдат предприети мерки за пускане на учениците в грипна ваканция.

В детските градини и ясли мерките са да се увеличи проветряването, дезинфекцията, да не се допускат болни деца и болен персонал. В лечебните заведения спират консултациите за бременни, прегледите, имунизациите и свижданията. Свижданията в домовете за стари хора също са спрени.

Все пак Оперативният щаб си остави вратичка и съобщи, че може да се събере още утре и да обяви грипна ваканци

Очаквайте подробности!

Обявиха грипна епидемия в още три области

Ще има ли грипна ваканция в Пловдив?

Обявиха грипна ваканция в община в Пловдивско!