Горещото време превърна Пловдив в призрачен град. Емблематичната Главна улица за пловдивчани и туристи, опустя заради страшните жеги.

Подобен изглед на древния град, за последно видяхме по време на влезлите в сила по-строги мерки срещу коронавируса.

Днес обаче причината е съвсем друга. Термометрите в града показват 40 градуса, а въздухът е тежък и горещ.

Код червен: В Пловдив ще бъде по-топло от Дубай КАРТА

В понеделник градът се готви за още по-топло време и температура от 42 градуса на сянка. Абсолютен рекорд у нас е отчетен именно в Пловдив. Това се е случило на 5 юли 2000 година, а термометрите на сянка са показали 45 градуса.

Междувременно в Югоизточна Англия, времето е с над 20 градуса по-хладно. В град Уиндзор например, към този момент се отичитат "завидните" 19 градуса.

Оранжев код за опасно високи температури е в сила за 25 области на страната, в останалите 3 е обявен жълт код. Това са: София, София област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил и Перник. Максималните температури, които се очакват в тези райони са 36°-41° С.

Препоръките в подобно време, са по възможност да се ограничи престоя навън, особено в обедните часове. Прием на достатъчно вода, както и носенето на светли и проветриви дрехи.

В същото време пловдивчани, които в момента са на туризъм в Лондон, казват, че там е 19 градуса и е удоволствие да бъдат навън следобед.